Foto: Bertil Ericson / TT

Svarta trafikskolor ett växande problem

Uppdaterad
Publicerad

Svarta trafikskolor är ett växande problem i hela landet. Enligt en åklagare med insyn finns en ökad efterfrågan från nyanlända som behöver körkort.

– Det finns människor som utnyttjar andra människors okunnighet för egen vinning, säger hon.

En svart trafikskola skiljer sig från en vanlig trafikskola genom att inte ha de tillstånd som lagarna kräver eller redovisa några skatter och avgifter. Det är ingen som kan sätta en exakt siffra på hur många sådana skolor det finns i Sverige i dag, men de flesta bedömare som SVT Nyheter pratat med är eniga om att det är ett problem som växer.

”Ökad efterfrågan”

Eva Grandestedt, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Örebro, menar att efterfrågan på svartåkarnas tjänster ökat i takt med invandringen på senare år.

LÄS MER: Trafiklärare: ”Svartåkarna har mer jobb än vad jag har”

– Det har uppstått en helt ny marknad. Min uppfattning är att det har ett samband med att vi tagit emot en stor mängd nya människor i det här landet som behöver hjälp att ge sig in i samhället. Då kan de här aktörerna erbjuda undervisning och övningskörning på hemlandsspråket, och därmed ge en större service än andra aktörer.

Bilägare själva dömda för trafikbrott

Det är vanligt att svartåkare använder sig av riktiga körskolebilar, alltså bilar med pedaler även på passagerarsidan. En granskning som SVT Nyheter gjort visar att det finns ett fyrtiotal personer som äger fler än en sådan bil privat, men som varken driver en registrerad körskola eller har tillstånd att arbeta som trafiklärare. Flera av dessa är själva dömda för trafikbrott, som fortkörning eller olovlig körning.

Enligt Eva Grandestedt finns det många risker med att låta sig utbildas av olagliga trafiklärare.

– Dels kan man själv bli fälld för olovlig körning, om personen man kör med saknar handledartillstånd, dels riskerar man att få en utbildning av undermålig kvalitet.

En trafiklärare i Södertälje, som vi kallar för Emma då hon önskat vara anonym, pekar på risken att eleven själv kommer till skada.

– Han som kör svart kanske inte vet hur man ska hantera en elev som är osäker på sin körning. Man utsätter sig själv för fara, säger hon.

Många trafiklärare är kritiska

Inom branschen är många kritiska till det som man upplever som en flathet från myndigheternas och regeringens sida. Robert Kassabian är trafiklärare i Södertälje.

– Trafikverket, skatteverket, polisen, alla vet om det, men det har inte gjort tilläckligt, säger han.

Kammaråklagare Eva Grandestedt ingår i en nytillsatt samverkansgrupp där Skatteverket, Ekobrottsmyndigheten, Transportstyrelsen och Trafikverket ingår. Gruppen arbetar framförallt med utbyte av information och med att stärka medvetenheten om problemet.

LÄS MER: Snart åtalas första trafikläraren

”Hoppfull”

– Jag tror i och för sig inte att det är så att det inte har funnits reaktioner. Möjligtvis är det så att reaktionerna inte varit tillräckligt kraftfulla, säger Eva Grandestedt.

– Jag är hoppfull med att vi ska kunna komma tillrätta med det problemet, men det är ett hårt jobb och vi är många myndigheter som måste ställa upp och hålla gemensam för att stävja utvecklingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.