Svartmunnad smörbult lurar i havet

Uppdaterad
Publicerad

Det hörs redan på namnet att den fisk Fiskeriverkets forskare letar efter i sommar utanför Nynäshamn och Karlshamn har låg mysfaktor. Svartmunnad smörbult. Utstående ögon har den också.

Den är en havets överlevare och kan, om det vill sig illa, bli ett hot mot den biologiska mångfalden och då även fisket, konstaterar Fiskeristyrelsen. Den svartmunnade smörbulten klarar salt och sött vatten, varmt eller kallt. Och nu har den nått Sverige.

Arten är enligt forskaren Ann-Britt Florin på Fiskeriverkets kustlaboratorium, mycket flexibel, tåligare än de flesta andra. Förr höll den mest till i Svarta Havet och Kaspiska havet men hittade 1990 till Östersjön utanför Polen.

Där höll den sig i många år fram till 2008 då man fångade svartmunnad smörbult i Karlskrona – det var den svenska premiären. Sedan dess har fler fynd gjorts och sommarens projekt med forskarnas provfiske ska visa om spridningen har ökat.

Att man valt just Nynäshamn och Karlshamn beror på att man där har båttrafik från och till de polska vatten där smörbulten bor.

Det är en invasiv art, enligt Ann-Britt Florin, vilket innebär att den förökar sig snabbt när den väl fått fäste. Allt är dessutom inte negativt – i Polen fiskas den och hamnar i olika inläggningar. Dessutom ger den mat åt rovfiskar och fåglar.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.