“Svensk a-kassa har blivit en b-kassa.” Det skriver TCO i en rapport som släpptes i början av juli.
2021 hamnade den svenska a-kasseersättningen på 21:a plats i en jämförelse av 27 EU-länder. De tillfälliga pandemihöjningarna gjorde att Sverige under 2022 klättrade upp till plats 16, men i slutet av 2022 kommer dock ersättningen åter att sänkas till samma nivå som före pandemin. Det vill säga: ordinarie tak för a-kassan efter skatt kommer återgå från cirka 18 000 kronor till 14 000 kronor.
TCO: ”En urholkning av välfärdssamhället”
TCO:s ordförande Therese Svanström menar att en försämrad ersättning är problematisk för ett välfärdssamhälle och att ekonomisk trygghet fungerar som en stabilisator för ekonomin.
– Det är en allvarlig utveckling. Tanken bakom a-kassan är att det ska vara möjligt som samhälle att ställa om på arbetsmarknaden. Det finns en risk för att vi blir räddhågsna och ovilliga till utveckling, säger hon.
Sveriges a-kassor: ”Följer inte löneutvecklingen”
Trots relativt låga ersättningsnivåer menar Svanström att det finns en gängse uppfattning i samhället att a-kassan inte alls blivit sämre.
– Det beror på en urholkning som har ägt rum i flera decennier och att a-kassans tak inte är indexerat, säger hon.
Sveriges a-kassor är eniga med TCO om att en indexering bör införas.
– Vi anser att ersättningsnivån ska vara så förutsägbar som det bara går, för då följer löner, a-kassa och sjukförsäkring en likartad utveckling, säger Tomas Eriksson, ordförande på Sveriges a-kassor.
Svenskt Näringsliv: ”Ska inte vara hög”
Politiskt går åsikterna om att höja ersättningsnivån isär. Tre av fem oppositionspartier vill sänka dagens ersättningsnivåer, en linje som även stöds av Svenskt Näringsliv.
Sven-Olov Daunfedt, chefsekonom på Svenskt Näringsliv, framhåller att de ser a-kassan som en ”omställningsförsäkring” och att ”det inte är meningen att den ska vara hög.”
– Vi ser det här som helt fel åtgärd – framförallt just nu när företagen skriker efter folk. Forskningen visar också att det finns ett väldigt starkt samband mellan höjd a-kassa och ökad arbetslöshet, säger han.
Så här tycker partierna om a-kassan
- Socialdemokraterna Vill permanenta den tillfälliga förstärkningen av a-kassan som infördes under pandemin, att den som är arbetslös ska få ut ersättning från försäkringen under en omställningsperiod, att a-kassan ska administreras av de fackliga organisationerna, att fler ska vara med i a-kassan, införa avdragsrätt för fackförening och att a-kassan ska vara en frivillig försäkring som är gemensamt finansierad.
- Liberalerna Vill att arbetslöshetsförsäkringen ska vara allmän och statlig, att arbetsvillkoret ska ersättas med ett inkomstvillkor, att försäkringen ge ett högt stöd i början och trappas av med tiden.
- Kristdemokraterna Vill att a-kassan ska vara allmän och obligatorisk, att ersättningsnivåerna ska vara konjunkturbaserade och att avgiften till a-kassan ska vara avdragsgill upp till 25 procent.
- Sverigedemokraterna Vill höja taket i a-kassan till 1200 kr de 100 första dagarna, därefter 800 kr per dag för resterande period, att den arbetssökande inte ska förväntas söka arbeten över hela landet från dag ett och bör förstatligas och ingå i den allmänna socialförsäkringen som garanteras samtliga medborgare.
- Vänsterpartiet Vill skjuta fram gränsen för utförsäkring från a-kassan, att alla arbetslösa ska få ytterligare 150 dagar med ersättning från a-kassan, höja ersättningsnivåerna och ta bort nedtrappningen som sker efter de första hundra dagarna och att regeringen ska få i uppdrag att snabbt se över de regler som styr a-kassorna, och förenkla dem så att kassorna kan betala ut ersättning snabbare.
- Moderaterna Vill att A-kassan ska uppmuntra återgång till arbete, rulla tillbaka S-regeringens tillfälliga höjningar av a-kassan till nivåer som gällde innan pandemin, sänka nivån efter 100 ersättningsdagar och begränsa a-kassan till ett år, därefter ska möjlighet till aktivitetsstöd i två år följa.
- Centerpartiet Vill att a-kassan ska vara allmän och omfatta alla som har kvalificerat sig och se en högre nivå på a-kassan under de första månaderna av arbetslösheten, en ersättning som sedan trappas ner.
- Miljöpartiet Vill se samma nivå på ersättningen vid sjukdom och arbetslöshet, införa en gemensam försäkring för både sjukdom och arbetslöshet och att de förbättringar som gjorts av a-kassan med anledning av pandemin ska permanentas.