• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Svensk Handel positiva till plastpåsens kostnad: ”Vi har ett ansvar”

Uppdaterad
Publicerad

Företrädare för Svensk Handel och Naturskyddsföreningen är överens om att plastpåsanvändningen måste minska – men inte om hur mycket påsarna ska få kosta. – Fem kronor är att ta i, säger handelns Mats Hedenström.

Under morgonens sändning av Gomorron Sverige intervjuades Karin Lexén, generalsekreterar för Naturskyddsföreningen och Mats Hedenström, näringspolitisk chef för Svensk Handel. De båda var överens om att vi behöver använda färre plastpåsar och att en avgift är det bästa incitamentet. 

– Det är klart att vi har ett stort ansvar. Det är ju via våra medlemmar som plasten kommer ut till konsumenterna, säger Mats Mats Hedenström.

LÄS MER: Nu börjar klädjättar ta betalt för sina plastpåsar

Borde kosta fem kronor

Naturvårdsverket föreslog förra året att det borde kosta kunden fem kronor att få en plastkasse i butik, ett förslag som Karin Lexén gillar.  

– Pengarna skulle kunna avsättas till en fond som man skulle kunna använda till forskning och innovation. För det är väldigt mycket som vi inte vet om hur plasten fungerar eller vad som händer med plasten i djur och människor. Och hur vi bättre ska kunna använda oss av plasten och återanvända den på ett bättre sätt, säger Karin Lexén. 

LÄS MER: Plastpåsen – för bra för vårt eget bästa?

Kanske var att ta i

Mats Hedenström är dock inte lika positiv till förslaget.

– Vi tyckte att det är rimligt att man tar betalt men kanske inte fem kronor. Vi tyckte att det kanske var att ta i. Men jag tror att vi minskar konsumtionen genom att ta betalt och det är det vi rekommenderar våra medlemmar.  

Enligt Mats Hedenström vänder sig morgondagens EU-direktiv snarare mot Syd- och Mellaneuropas användning av många små plastkassar som håller dåligt och är oljebaserade. Till skillnad från de sockerrörsbaserade kassar som ofta används i Sverige.  

– Det här direktivet, som syftar på situationen i Syd- och Mellaneuropa, men vi har också utmaningar fast de ser lite annorlunda ut. 

Återanvänd din påse

Och Karin Lexén håller med om att den sockerrörsbaserade påsen är bättre, men påpekar att den tar lika lång tid att bryta ner i naturen.

Vilken effekt som morgondagens EU-direktiv har på svenskarnas användning av plastkassar återstår att se. Men både Mats Hedenström och Karin Lexén manar till en förändring och det enklast sättet är att använda plastkassen flera gånger. 

– Vi tycker inte att all plast är dålig om man använder den på rätt sätt. Återanvänd din påse, säger Karin Lexén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.