Dottern Emy Maru, läkare Hudiksvalls sjukhus. Foto: Marco Nilsson/SVT

Svensk hjärtläkare fängslad utan rättegång

Uppdaterad
Publicerad

En av Sveriges främsta hjärtläkare sitter sedan maj förra året fängslad i Etiopien. Han har inte fått någon rättegång och är enligt läkarkollegor och familj helt oskyldig. De anklagar nu UD för att inte ge honom samma stöd som de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson fick.

Fikru Maru anklagas för mutbrott. Enligt kollegorna är han oskyldig. Det enda han förde in i landet var plastslangar och handskar till ett värde av några hundra kronor.

– Det är förfärligt att en kollega sitter i fängelse utan rättegång. Det kunde lika gärna vara jag, jag har också rest in i Etiopien med väskor med medicinsk utrustning, säger docent Lars Wiklund till SVT.

Fallet Fikru Maru

Han är hjärtkirurg vid Sahlgrenska sjukhuset. Tillsammans med den fängslade hjärtläkaren Fikru Maru drev han Etiopiens första hjärtsjukhus, Addis Cardiac Hospital, bland annat finansierat med svenska skattemedel via Swedfund.

Kritiserar UD

Fikru Maru är svensk medborgare, utbildad i Sverige och har bott i landet i 37 år. Han anses vara en av Sveriges främsta hjärtläkare, har arbetat bland annat på Danderyds sjukhus och St. Göran i Stockholm.

För tio år sedan bestämde han sig för att hjälpa sitt forna hemland Etiopien genom att starta landets första hjärtklinik. Han fick med svenska staten och flera läkarkollegor i projektet och var själv vd för hjärtsjukhuset i Addis Abeba.

– Jag var själv där och såg behovet, det var unga människor med allvarliga hjärtfel som dog för att det inte fanns behandling, berättar Lars Wiklund.

Sedan dess har Lars Wiklund regelbundet utbildat personal vid sjukhuset i Addis Abeba. Han är kritisk till att den svenska regeringen inte agerar mer kraftfullt för att få ut doktor Fikru Maru.

– Det är anmärkningsvärt att inte UD gör mer. Vad hade hänt om det var jag som hade suttit fängslad? Hade det gjort skillnad? undrar han.

Anklagas för mutbrott

Men när Fikru Maru skulle resa ut ur Etiopien den tolfte maj förra året greps han, anklagad för att ha betalat mutor för att försöka få in väskorna med utrustning. Han greps i en större räd där ett 70-tal högt uppsatta etiopier, bland annat affärsmän och ministrar, anhölls.  

Enligt vad SVT erfar var det en inrikespolitisk uppgörelse för att undanröja politiska motståndare efter att förre premiärministern Meles Zenawi avlidit. Enligt Fikru Marus familj och kollegor är åtalspunkterna mot läkaren ”befängda” och rättegången skjuts ständigt upp.

Att svenska regeringen också anser att Fikru Maru är oskyldig bekräftas för SVT av högt uppsatta källor inom UD.

Fikru Maru mår under omständigheterna bra och får ta emot besök i fängelset. Han lider dock av diabetes och har inte alltid fått den vård och mediciner han behöver i fängelset.

UD har försett honom med en försvarsadvokat men säger sig inte kunna göra så mycket mer.

– Vi kan inte lägga oss i andra länders rättsprocesser, säger UD:s presschef Anna Buhré Kervefors till SVT.

”Vill inte tro att det handlar om hudfärg”

Emy Maru har gått i sin pappas fotspår och utbildat sig till läkare. Hon arbetar på Hudiksvalls sjukhus och är ständigt orolig för sin pappa.

Hon är oerhört besviken på UD.

– Jag vill inte tro att det handlar om hudfärg men kan inte undgå att tänka på det, säger hon, och fortsätter:

– Pappa har gjort enorma insatser för svensk sjukvård och betalat skatt i 37 år. Han ska få samma stöd som andra. Inte  bara rättsligt men moraliskt. Martin Schibbye och Johan Persson fick ju ofta besök i fängelset. Jag vill att UD på diplomatiska vägar trycker på och frågar vad etiopiska regeringen gör med en svensk landsman?

Hjärtsjukhuset hårt drabbat

Det svenska hjärtsjukhuset Addis Cardiac Hospital har drabbats hårt av att dess vd och kirurg sitter fängslad.

– Vår verksamhet står helt stilla. Fikru är helt nödvändig för att driva sjukhuset, berättar docent Lars Wiklund.

– Vi har inte vågat forsla in mer medicinsk utrustning på 13 månader och vågar inte heller åka dit av säkerhetsskäl.

Osannolikt att det blir rättegång

Nu är oron stor att Fikru Maru ska bli ett nytt Dawit Isaac-fall – en person som försvinner i en diktaturs fängelse.

– Pappa är stark men han har inte förtjänat detta. Han är världens bästa läkare och människa, säger dottern Emy Maru.

Nytt rättegångsdatum är satt till slutet av juni men enligt hans familj är det osannolikt att det blir rättegång den gången heller.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Fikru Maru

Mer i ämnet