• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Kärnkraftverket Forsmark – ett av flera som uppgraderas. Foto: Scanpix.

Svensk kärnkraft går för högtryck

Uppdaterad
Publicerad

Svenska kärnkraftverk har moderniserat och höjt kapaciteten för miljardbelopp.

I år väntas både Oskarshamn 3 och Forsmark 2 slå produktionsrekord. I framtiden är fler rekord att vänta, säger kärnkemiprofessor Christian Ekberg.

Trots invasionen av maneter i september på Oskarshamn 3 beräknas årets produktion bli 10 terawattimmar. Det innebär att rekordet på 9,5 terawattimmar från 2006 överträffas.

OKG

Nu pågår motsvarande uppgradering av Oskarshamn 2:

-Vi genomför världens största modernisering, för 8 miljarder kronor. Vi har 2 000 personer som arbetar med uppgraderingen av verket. Vi byter turbiner, ventiler, kontrollutrustning och lägger 800 kilometer nya kablar. Målet är att reaktorn ligger på minst 10 terawattimmar framöver, säger vd Johan Svenningsson.

Höjd effekt på Forsmark

Sedan i våras har effekten även höjts vid Forsmark 2 med 12 procent, vilket ger 1 terawattimme mer per år.

-Effekthöjningen kompenserar för längre servicestopp i år. Detta ser ut att bli ett av våra absolut bästa produktionsår, säger Claes-Inge Andersson, kommunikationschef på Forsmark.

Christian Ekberg, professor i industriell materialåtervinning och kärnkemi vid Chalmers, är förvånad att årets produktion inte verkar bli ännu högre. Han tror att det kommer att sättas nya rekord de närmaste åren.

-Det tror jag, men man kunde hoppats på mer redan i år med tanke på uppgraderingarna, säger han.

Mindre säkerhetsmarginaler

Miljöpartiet lade i förra veckan en riksdagsmotion om att stoppa effekthöjningar på svenska kärnkraftverk och i stället inrätta en avvecklingsplan för samtliga tio reaktorer, fram till år 2030.

-Det blir alltid mindre säkerhetsmarginaler när effekten höjs. Oskarshamn 1 har nyligen pekats ut av IAEA som en av sämsta reaktorer. Den borde stängas permanent och investeringarna borde gå till förnybar energi, säger riksdagsledamot Lise Nordin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OKG

Mer i ämnet