• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Arkivbild från Minusma-insatsen 2015. Foto: Henrik Montgomery/TT

Svensk militär i eldstrid i Mali

Uppdaterad
Publicerad

I ett rutinuppdrag på onsdagskvällen besköts svenska soldater i Mali. Enligt Försvarsmakten ska ingen ha skadats i striderna.

– De besköts med finkalibriga vapen där uppsåtet var att döda, säger Therese Fagerstedt, pressekreterare vid Försvarsmakten, till TT.

De svenska soldaterna som besköts tillhör Försvarsmaktens elitstyrka: Sveriges allra främsta militärer. De ingår i den franskledda Task Force Takuba som bekämpar jihadister lojala med IS eller al-Qaida. Enligt Försvarsmakten finns inga uppgifter vilken grupp angriparna tillhörde. Hur många svenskar som besköts kommer inte heller att kommuniceras, styrkan omges av extremt hög sekretess.

– Det jag kan säga är att det var en svensk patrull på spaningsuppdrag.

Sverige har just nu, enligt Försvarsmakten, omkring 400 militärer på plats i Mali, varav 150 ingår i Task Force Takuba. Senast svenska soldater attackerades i Mali var i samband med att en vägbomb detonerade i april. Då skadades tre lindrigt.

– Det här händer med jämna mellanrum. Mali är en farlig plats. Och det är ett farligt uppdrag som vi har tränat för, säger Therese Fagerstedt.

Sveriges insats i Mali har den senaste tiden ifrågasatts.

– Detta är vårt största militära engagemang utomlands. Vi saknar en bra debatt om vad vi gör, vad vi försöker uppnå, vad vi kan göra bättre och kanske inte göra alls, sade Sveriges före detta ambassadör i Mali, Diana Janse, till DN i söndags.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.