Gummikulor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här träffas en demonstrant i Frankrike av vapnet – hör Vanessa om när hon förlorade synen av en gummikula. Foto: SVT / privat

Svensk polis blir först i Norden att utrustas med gummikulor

Publicerad

Gummikulor blir från i höst polisens nya vapen vid våldsamma upplopp. Det används redan i Frankrike och har orsakat många skador på både demonstranter och åskådare – något som väckt kritik från bland andra Amnesty.

Efter att ha utvärderat de våldsamma påskupploppen i Sverige 2022 identifierade polisen behovet av ett nytt våldshjälpmedel. Valet föll på gummiprojektiler, som beskrivs som ett säkrare alternativ för polisen samtidigt som det minskar risken för allvarliga personskador vid ingripanden.

Gummikulorna kommer kunna användas både inom polisens nationella insatskoncept och inom särskild polistaktik.

– Efter påskupploppen blev det uppenbart att polisen behövde ett mindre dödligt alternativ till tjänstevapnet för att kunna agera på avstånd, förklarar Ulf Sand, verksamhetsutvecklare av utrustning på polisens nationella operativa avdelning (Noa).

Demonstranter skadades i Frankrike

Ulf Sand tillägger att alla våldshjälpmedel har sina för- och nackdelar, men att den 40 millimeter gummiprojektil som svensk polis kommer använda fungerar bra och säkert på 20-40 meters avstånd.

I Frankrike, där gummiprojektiler används sedan 2009, väcktes stor debatt under proteströrelsen Gula västarna då många demonstranter skadades av vapnet. Man beslutade att den polis som hade vapnet också skulle vara utrustad med kamera för att undvika misstag.

Amnesty International har rapporterat att 83 personer allvarligt skadades av polisens gummiprojektiler under protesterna 2018. Samtidigt finns icke-officiella siffror som pekar på att betydligt fler har skadats.

– En gummikula ska inte kunna penetrera huden men det kan den om man råkar träffas på för nära håll. Det kan också vara extra farligt för smalt byggda personer och äldre att träffas av en gummikula, säger doktor Anja Bienert, senior programansvarig, polis och mänskliga rättigheter på Amnesty International.

Hennes öga förstördes

Vanessa Langard fick sitt öga förstört av en gummikula när hon träffades av fransk polis under en demonstration 2018. Nu är hon engagerad i en organisation för skadade, där hon arbetar med att hjälpa andra drabbade.

– Min uppfattning är att vapnet är för farligt för de situationer det är avsett för, säger Vanessa Langard.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.