– Det är jättestor skillnad. Det är ungefär 50 procents bortfall från andra år. Och det är framför allt företagen som inte bokar, säger Hanna Williamsson, restaurangchef på Ulla Winbladh. Foto: Henrik Holmberg/TT/SVT

Svenska företag ställer in julborden i år

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin får svenska företag och myndigheter att skippa julborden i år. Det visar en rundringing som SVT Nyheter har gjort.

– Vi brukar ha julbord, men i år avråder vi från alla sammankomster runt jul oavsett om det är julbord eller annan tillställning, säger Lena Lithner Soutkari, pressekreterare på Arbetsförmedlingen.

Så här års brukar det vanligtvis vara hårt tryck på bokningarna till julborden. Men pandemin har fått de flesta svenska företag och myndigheter att ändra sina planer.

En rundringning som SVT Nyheter har gjort visar att flertalet valt att inte ha något julbord eller julfirande alls för anställda i år.

Försäkringskassan, som har omkring 14 000 anställda, ställer in julfirandet på sina avdelningar.

 – Vi kommer inte att ha några julbord eller julfester i år med anledning av pandemin, säger Anette Eriksson, pressekreterare på Försäkringskassan.

”I linje med myndighetsdirektiv”

På Skanska Sverige görs det också avsteg från traditionerna i år.

– Vad gäller Skanska Sverige brukar vi normalt sett ha julbord eller motsvarande aktivitet, vilket kan se lite olika ut runt om i landet. Under rådande omständigheter, i linje med myndighetsdirektiv, rekommenderar vi att man inte ses i större sällskap för julbord. På det sättet bidrar vi till att minska risken för smittspridning, säger Olle Rundgren, pressansvarig på Skanska AB.

Inte heller den svenska vitvarujätten Electrolux planerar något julfirande för de anställda.

– I år kommer vi inte att anordna  julfest för medarbetarna, vilket vi annars brukar göra, säger Åsa Öhman, press- och kommunikationschef på Electrolux.

”50 procents bortfall”

Wärdshuset Ulla Winbladh på Djurgården i Stockholm har märkt av en kraftig minskning av bokningarna till årets julbord.

– Det är jättestor skillnad. Det är ungefär 50 procents bortfall från andra år. Och det är framför allt företagen som inte bokar, säger Hanna Williamsson, restaurangchef på Ulla Winbladh.

Pandemin har gjort att restaurangerna tvingas till stora anpassningar, vilket medför ökade kostnader och minskade intäkter.

Förutom att 40 procent av borden har tagits bort och färre gäster släpps in ställs också flera bufféer upp, berättar Hanna Williamsson.

– Det är ett gemensamt ansvar och vi gör vad vi kan. Men ansvaret ligger också hos dig som gäst. Är du sjuk eller har minsta symptom vill vi naturligtvis inte att du kommer till oss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.