Ungefär en tredjedel av den mat som produceras i världen slängs. Det motsvarar mellan 8 och 10 procent av alla växthusutsläpp, enligt Livsmedelsverket.
Bara i Sverige slängs ungefär en miljon ton mat per år. Men statistik från Naturvårdsverket visar att svenska hushåll blir allt bättre på att minska sitt matsvinn.
Minskat med 20 000 ton
Tidigare har varje svensk i snitt slängt 19 kilo mat som hade kunnat ätas per år – nu är siffran nere på 17 kilo. För hela befolkningen motsvarar det runt 20 000 ton – eller drygt 130 fullvuxna blåvalar.
– Det är fortsatt ett jätteproblem för klimatet, miljön och plånboken, men att sluta slänga mat är en av de enklaste saker vi kan göra för att ta hand om vår planet, säger Karin Fritz.
Enligt Karin Fritz beror minskningen på ett förändrat beteende.
– Vi vet inte exakt vad man börjat göra annorlunda, men det är ett kvitto på att medvetenheten har ökat, säger hon.
Halvera matsvinn till 2030
Sveriges mål är att halvera matsvinnet till 2030 – det innebär att matsvinnet ska ner till 8,5 kilo per person och år.
– Då behöver vi öka takten. Fler måste jobba för att inspirera och informera konsumenter om hur man kan minska matsvinnet hemma. Alla som kan måste jobba för att göra det lätt att göra rätt. Men jag är positiv – fortsätter vi så här kommer vi att lyckas.
Karin Fritz bästa tips för att minska matsvinnet är att sänka temperaturen i kylskåpet till fyra grader samt lukta och smaka innan du slänger mat.
– Vi har slutat använda sunda förnuftet och litar inte på oss själva. Det är så lätt att kasta maten för det är lätt att köpa ny mat. Vi behöver komma tillbaka till att respektera maten, värdera den högre, ge den en andra chans och använda våra sinnen.