En person står framför en stadssilhuett med en solnedgång i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Utsläppen från den svenska ekonomin ökar med 5,6 procent under årets andra kvartal, jämfört med samma kvartal förra året. Foto: SVT.

SCB: Svenska utsläpp ökar

Uppdaterad
Publicerad

Utsläppen av växthusgaser från den svenska ekonomin ökade under årets andra kvartal, visar siffror från SCB.

Det kopplas till en ökad användning av fossil diesel.

– Annars brukar vi oftast se minskningar i utsläppen över tid, säger Johanna Takman, analytiker på SCB.

Utsläppen från den svenska ekonomin ökar med 5,6 procent under årets andra kvartal, jämfört med samma kvartal förra året.

Det visar siffror från Statistiska centralbyrån, SCB.

Det är framförallt utsläpp från hushållen, byggbranschen och transportbranschen som ökar, uppger myndigheten. Utsläpp från hushållen handlar exempelvis om bilkörning.

Det andra kvartalet 2024 hade de högsta utsläppen för ett andrakvartal sedan 2021.

– Det är en ovanligt stor ökning. Det har varit ökningar förut, det första kvartalet 2024 var också en stor ökning. Och precis efter pandemin 2021 gick det upp igen. Men annars brukar vi oftast se minskningar i utsläppen över tid, säger Johanna Takman, analytiker på SCB:s miljöräkenskaper.

Kopplas till fossil diesel

SCB konstaterar att reduktionsplikten, alltså andelen biodrivmedel i bensin och diesel, förändrades vid årsskiftet.

Reduktionsplikten gick då från 30,5 procent till 6 procent för diesel och från 7,8 procent till 6 procent för bensin.

– Det är en av förändringarna som skett. Vi har ju inte gjort några analyser som kan bekräfta att det är på grund av det, men det är en ökad användning av fossil diesel som verkar ha drivit mycket av utsläppen, säger Johanna Takman.

Andra kvartalet 2024 uppgick de totala växthusgasutsläppen från den svenska ekonomin till 12,4 miljoner ton koldioxidekvivalenter. Samma kvartal 2023 var de totala växthusgasutsläppen 11,8 miljoner ton koldioxidekvivalenter. Andra kvartalet 2021 låg utsläppen på 12, 7 miljoner ton koldioxidekvivalenter, som är ett mått på utsläpp av växthusgaser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.