Gunnar Strömmer, justitieminister (M).

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Aftonbladet har informerat justitieminister Gunnar Strömmer (M) om chattarna. Han vill inte kommentera sin personliga säkerhet. Foto: Johan Nilsson/TT

Svenska nazister skriver i hemliga chattar om att döda Gunnar Strömmer

Uppdaterad
Publicerad

I hemliga chattar skriver svenska nazister om att döda justitieminister Gunnar Strömmer (M), kan Aftonbladet avslöja.

En av nazisterna rättfärdigar ett mord – om det kan genomföras utan vittnen.

Aftonbladet har tagit del av över tusen inlägg under flera veckors tid där medlemmar ur den terrorklassade organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR) kommunicerar i interna chattar.

Inlägg om att döda justitieminister Gunnar Strömmer skrivs efter att han pratat om att begränsa föreningsfriheten för nazistiska och andra extrema sammanslutningar som begår brott.

”Inte finns vittnen”

Anders Jonsson, långvarig medlem i NMR, skriver att han är beredd att avtjäna livstid för mord på justitieministern. Jonsson är tidigare dömd för flera fall av hets mot folkgrupp, samt ofredande och brott mot knivlagen.

När Aftonbladet når honom vill han inte lämna någon kommentar.

En annan NMR-medlem rättfärdigar ett mord av justitieministern med orden: ”… har man möjlighet och det inte finns vittnen så kör bara.”

När Aftonbladet når honom bekräftar NMR-medlemmen att han uppmuntrat till dådet, men beskriver det inte som ”jätteseriöst”.

Han tycker dock att landets ledande politiker ska kunna straffas.

– De som haft den mest subversiva verksamheten ska i framtiden kunna dömas för det, absolut. Och hängas för det, absolut. Om de blir dömda av en folkdomstol.

Experten: Inte brottsligt

Aftonbladet har informerat Strömmer om chattarna. Han vill inte kommentera sin personliga säkerhet.

– Däremot så arbetar våra myndigheter väldigt metodiskt mot all form av våldsbejakande extremism. Högerextremism, autonom vänster och våldsbejakande islamism, säger han till tidningen.

Flera andra politiker får grovt hat riktat mot sig i chattarna, däribland Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson, Annika Strandhäll (S), Anders Ygeman (S) och Alice Bah Kuhnke (MP).

Mårten Schultz, professor i civilrätt, forskare och lärare vid Stockholms universitet, bedömer att i princip inget av det som skrivits är straffbart, enligt Aftonbladet.

Robin Andersson Malmros, biträdande föreståndare vid Segerstedtinstitutet och lektor i polisiärt arbete vid Högskolan i Borås, menar att inläggen i chattarna är ett tydligt exempel på en intern kamp mellan två sidor av rörelsen:

– De som förespråkar revolutionärt våld, inklusive terrorism, och de som menar att det krävs ett bredare politiskt stöd för att fullborda det nationalsocialistiska drömsamhället. Det verkar som att terrorismklassningen och diskussionen om förbud triggat denna kamp, säger han till Aftonbladet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.