På bild Jas 39 Gripen. Arkivbild. Foto: Christine Olsson/TT

Svenska stridsplan i insats mot ryskt militärflyg

Uppdaterad
Publicerad

Svenska stridsflygplan utförde på lördagen en insats mot ett ryskt militärflygplan över Östersjön, meddelar det svenska flygvapnet.

– Vi gör det här inom ramen för Nato, som allierad, säger Petra Könberg, vakthavande kommunikatör på Försvarsmakten, till SVT Nyheter.

Enligt flygvapnet skedde insatsen på begäran och i samverkan med Nato.

”Sverige är väl integrerade i Nato vilket visade sig då passage av danskt luftrum över Bornholm användes för att snabbt komma till uppdraget”, skrev de på X på lördagen.

Enligt Expressen, som var först med nyheten, deltog stridsflygplanen Jas 39 Gripen i insatsen som kunde identifiera det ryska militärplanet av typen IL-20 Coot-A.

Försvarsmaktens presstjänst kan inte bekräfta vilken typ av flygplan eller hur många plan som deltog i insatsen. Svenskt luftrum har inte kränkts, enligt Försvarsmakten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.