• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Svenskar drabbas av Trumps order

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals svenskar riskerar att drabbas av den nya lagen i USA som bland annat försvårar för personer med dubbelt medborgarskap. Utrikesdepartementet uppmanar drabbade svenskar att ta kontakt med amerikanska ambassaden i Stockholm.

– För mig som har en väldigt stark tro på mänskliga rättigheter och jobbar med sådana frågor är det här väldigt tråkigt. Det är väldigt konstigt, säger Minoo Akhtarzand, landshövding i Västmanland men född i Iran. Med anledning av sitt ursprung är hon under tre månader förbjuden att resa till USA.

– Jag har inga planer på att åka till USA. Jag känner inte att det drabbar mig på det sättet.

Trumps inreseförbud

Resan kan bli inställd

Oscar Manouchehrian doktorerar i molykelärbiologi i Lund och har precis bokat en resa till en ögonkonfererens i Baltimore i USA i början av maj. Visumansökan är inlämnad, men han räknar med att resan blir inställd eftersom han också är iransk medborgare.

– Flygbiljetterna bokades häromveckan. Så de kommer nog att behöva avbokas, säger han till SR Ekot.

– Det här kanske är vardag för folk på flykt, att deras bakgrund kan avgöra så mycket, men när man är uppvuxen i Staffanstorp i Skåne så är det inte något man begrundar varje dag. Men nu blir det verkligt att vi har fått en ny världsledare, säger Oscar Manouchehrian.

Hanif Bali berörs av beslutet

Även riksdagsledamoten Hanif Bali (M), också han född i Iran, berörs av förbudet.

– Att försöka komma åt problem med illegal migration, eller terrorism för den delen, genom att ge sig på den legala migrationen är en ganska ineffektiv idé, säger han, men han påpekar att svårigheterna började redan före Trump.

– Jag ser det som en fortsättning på den policy som USA skapade under Obamas tid, säger han och syftar på ett beslut som började gälla den 21 januari 2016.

UD: Kontakta ambassaden

Då fick svenskar som också har medborgarskap i eller har besökt länder som Iran, Irak, Sudan och Syrien inte längre använda det förenklade inresetillståndet ESTA. I stället blev de tvungna att ta den längre och dyrare vägen genom visum.

– Det var väldigt få som höjde rösten då, säger Hanif Bali.

Utrikesdepartementet uppger att det hittills inte har fått några samtal från personer som ska resa till USA. Det tror Catarina Axelsson, presskommunikatör på UD, beror på att många i stället vänder sig till amerikanska ambassaden, som utfärdar visum till USA.

– Det är amerikanska ambassaden som måste besvara de frågorna. Det är den rekommendation som vi har – är man osäker vad gäller visum ska man kontakta amerikanska myndigheter, säger hon.

Wallström: ”flera otydligheter”

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S)  menar att det finns flera otydligheter i USA:s beslut. Bland annat är det osäkert vad som gäller för personer med dubbla medborgarskap.

Hon skriver såhär på Facebook:

”Det finns också oklarheter gällande om det handlar om medborgarskap eller ursprungsland, det vill säga var man är född. Behovet av förtydliganden från den amerikanska administrationen om vad som gäller är stort.”

Drabbade svenskar uppmanas kontakta ambassaden

Utrikesdepartementet står i kontakt med amerikanska företrädare för att få klarhet i vilka konsekvenser USA:s beslut får för svenskars möjligheter att resa till USA.

”Svenskar som undrar om de är drabbade uppmanas att ta kontakt med amerikanska ambassaden i Stockholm och sin researrangör. Vi återkommer med mer information när vi vet mer.”, skriver Margot Wallström på Facebook.

Fakta: Nya regler för USA-resenärer

USA:s president Donald Trump har undertecknat en order om att förstärka granskningen av migranter och flyktingar som i framtiden kommer till landet. I praktiken innebär ordern ett stopp för flyktingmottagandet i landet under 120 dagar. Inga syriska flyktingar kommer att släppas in i USA på obestämd tid eller tills presidenten beslutar att de inte längre utgör ett hot mot landets säkerhet.

En annan effekt av ordern är att inga visum kommer att utfärdas, under 90 dagar, till människor från de sju i huvudsak muslimska länder som presidenten anser har stora problem med terrorism. Länderna är Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen.

Den som har ett dubbelt medborgarskap i något av de sju länderna får inte resa in i USA på tre månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trumps inreseförbud

Mer i ämnet