Foto: SVT

Svenskar nära Alzheimersvaccin

Uppdaterad
Publicerad

Ett genombrott kan ha nåtts i jakten på botemedel mot den svåra demenssjukdomen Alzheimer. Det visar resultatet av en svensk studie som publiceras i den ansedda medicinska tidskriften The Lancet Neuology i dag.

De 58 patienter som ingått i studien har alla en mild till måttlig variant av sjukdomen och 80 procent av dem uppvisade goda resultat av vaccinet. Genom att spruta in lite av det skadliga ämnet betaamyloid, som finns i hjärnan hos Alzheimerspatienter, har forskarna sett att immunsystemet utvecklar antikroppar mot ämnet, som sen via blodet går in i hjärnan och rensar bort det skadliga ämnet.

-Våra resultat visar att det nya vaccinet kan bli en framgångsrik metod för behandling av Alzheimers på människor  med mild till måttlig Alzheimers, säger Bengt Winblad, geriatrikprofessorvid Karolinska Institutet i Huddinge.

Har slagit väl ut

Ungefär 120.000 svenskar lider av Alzheimer och det finns i dag inget botemedel mot vår vanligaste demenssjukdom. De mediciner som används kan bara mildra symtomen, men nu visar alltså studien på mycket goda resultat med ett nytt vaccin.

Bakom studien står Bengt Winblad och flera av landets ledande hjärnforskare. Till skillnad från ett tidigare försök med vaccinering för tio år sedan i USA och Europa, som fick avbrytas på grund av svåra biverkningar och dödsfall, så har det här försöket slagit väl ut. Vaccinet har modifierats och är inte längre skadligt enligt professor Bengt Winblad.

Vaccin om fem år

Nu ska det göras fler och större studier, både i och utanför Sverige, innan vaccinet förhoppningsvis kan bli godkänt och i bruk om ungefär fem år. På sikt kan det också bli aktuellt att vaccinera människor som ligger i riskzonen för att utveckla Alzheimer. Men kanske har vi redan nu  kommit ett steg närmare lösningen på Alzheimersgåtan.

-Jag hoppas att det här är en pusselbit i lösningen, men sen kan vi behöva komplettera med flera delar, en slags medicinsk cocktail, det är ju vanligt i behandlingen av andra sjukdomar. Men det här vaccinet är den absolut viktigaste pusselbiten, säger professor Bengt Winblad.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.