Inne på Statens veterinärmedicinska anstalt utanför Uppsala pågår nu provtagning på inskickade minkar.
– Vi har ett övervakningsprogram och får in från alla producenter. Hittills har vi tio bekräftade fall där minkar i Sverige smittats av corona-virus. Alla från Blekinge där ungefär hälften av landets minkfarmer ligger, säger Ståhl.
Kritiker har sagt att djurhållningen, med stora besättningar där djur lever tätt inpå varandra, kan bidra till smitta och dess spridning.
– Jag kan inte säga att den bidrar till att smitta uppstår. Man kan ha stora besättningar med många djur men gott smittskydd. Ofta är det små besättningar med sämre smittskydd som har större risk att bli smittade, säger Karl Ståhl.
– Men om man fått in smitta, då är det klart att det blir mer smittspridning om man har mycket djur.
”Svenska situationen väldigt annorlunda från den danska”
I Danmark pratade man om att avliva alla minkar, och påbörjade det men måste avbryta av juridiska skäl. Vad borde Sverige göra?
– Den svenska situationen är väldigt annorlunda. Vi har ungefär 40 minkfarmer med 650.000 djur. Danmark har 1 500 minkbesättningar med nära 20 miljoner djur. De har haft smittspridning sedan i juni som de inte fått stopp på. I Sverige påträffades de första smittade i oktober.´
– Och eftersom det kommer nu när pälsningen ska ske och minkar avlivas för pälsens skull, så är det ett snabbare och effektivare sätt att minska antalet minkar och minska risken för okontrollerad smittspridning, säger Karl Ståhl.
Varje år avlivas ungefär 5/6-delar av minkarna för pälsens skull, och 1/6-del sparas till nästa år.