• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Sverige och Finland har lämnat in ansökan om Natomedlemskap

Uppdaterad
Publicerad

Sverige och Finland har lämnat in sina ansökningar om att gå med i försvarsalliansen Nato. Generalsekreterare Jens Stoltenberg hälsade länderna välkomna under en ceremoni i Bryssel. 

– Era ansökningar är ett historiskt steg. 

Strax efter klockan 08 på onsdagsmorgonen lämnade Sveriges Natoambassadör Axel Wernhoff och hans finländske kollega Klaus Korhonen in de ansökningsbrev till Nato som undertecknats av ländernas utrikesministrar. 

Överlämnandet skedde på militäralliansens högkvarter i Haren i nordöstra Bryssel. 

Sverige och Nato

– Det här är en bra dag i ett kritisk ögonblick för vår säkerhet, sade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Han tackade länderna för ansökningarna.

– Jag välkomnar varmt Sveriges och Finlands begäran att gå med i Nato.

Turkiet stoppar upp processen

Ansökningarna måste dock godkännas av Natos 30 medlemsländer och det är sedan tidigare känt att Turkiet motsätter sig Sveriges ansökan. Under onsdagen ska Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu träffa USA:s utrikesminister Antony Blinken.

– USA är ju givetvis oerhört intresserade av att få med sig oss, länderna i Östersjöregionen, sade SVT:s tidigare utrikesreporter Eva Elmsäter i Morgonstudion. 

Från början var det sagt att den första fasen i processen skulle gå väldigt snabbt, med ett beslut om en inbjudan från Nato samma dag. Men Turkiets tvekan till Sverige och Finland får redan nu konsekvenser.

Alla medlemsländer måste godkänna

Enligt en Natokälla väntas inget beslut i dag från Natoländernas ambassadörer om att inleda ansökningsprocessen. I stället kan det dröja till början av nästa vecka.

Om Sveriges och Finlands ansökningsprotokoll undertecknas får länderna status som ”inbjuden medlem” med rätt att delta i alla Natomöten, men utan rösträtt.

Protokollet skickas därefter ut till de 30 medlemsländerna för slutligt godkännande i varje lands parlament. Det tar i normala fall minst sex månader, men väntas kunna gå fortare med anledning av säkerhetsläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet