Försvarsminister Peter Hultqvist (S) om samarbetet med Storbritannien. Foto: Johan Nilsson/TT, Andreas Hult/SVT

Sverige och Storbritannien i samarbete om nytt stridsflyg

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska regeringen har beslutat att inleda ett samarbete med Storbritannien för att utveckla ett nytt stridsflyg. De båda ländernas försvarsministrar har nu undertecknat ett avtal som offentliggjordes i dag.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) välkomnar samarbetet.

– Det kan handla om att vi utvecklar nuvarande plan, det kan handla om ett nytt plan, det kan handla om att vi på olika sätt hjälper varandra med teknologier, säger Hultqvist till SVT Nyheter.

Avtalet som nu ingåtts mellan de båda ländernas regeringar gäller i tio år. Hösten 2020 ska ett beslut om nästa steg i processen tas. Enligt försvarsminister Hultqvist satsar den svenska staten ett par hundra miljoner i projektet från start. Det ska finansieras inom de ekonomiska ramar som finns – ytterligare anslag kommer inte att skjutas till i ett första skede, enligt försvarsministern.

Nytt stridsflyg kan vara i drift 2040

Under sommaren har samarbetet förankrats hos försvarsutskottets ledning, ordförande Beatrice Ask (M) och vice ordförande Niklas Karlsson (S). Den svenska försvarsmakten flyger i dag Jas Gripen, och 60 plan av den senaste modellen kommer att levereras med start nästa år.

Storbritannien har stridsflyget Eurofighter Typhoon, men planerar nu för att utveckla ett nytt stridsflyg kallat Tempest. Det beräknas vara i drift 2040 och Sverige går nu in som samarbetspartner i projektet att utveckla ett framtida stridsflyg.

– Det är en möjlighet till ett strategiskt partnerskap där vi tillvaratar teknologiutveckling, forskning och sen ser hur vi på olika sätt kan utveckla nånting som är bra för bägge parter, säger Peter Hultqvist.

”Handlar om vad som ska ske sen”

Försvarsministern poängterar att det svenska Jas-projektet kommer att leva vidare till 2040 och att det nu handlar om vad som ska ske sen.

– Att utveckla stridsflyg är oerhört långsiktiga processer så vi tycker faktiskt att det är dags att börja med det som blir nästa generation efter Jas Gripen 39 E. Och att staten är med och går in i det här handlar primärt om hur vi utvecklar svensk försvarsförmåga långsiktigt och hur klarar vi försvaret av Sveriges luftrum, säger Hultqvist.

”Finns kvar även om de lämnar EU”

Att Sverige nu tagit steget att fördjupa försvarssamarbetet med Storbritannien, som är på väg att lämna EU, är inget som oroar försvarsministern.

– Vi har ett omfattande samarbete med Storbritannien på försvarssidan och det kommer att finnas kvar oavsett om de lämnar EU eller inte och de är ju också med i Nato, säger Peter Hultqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.