Bild till vänster: från SD i Stockholms läns landstings Facebook-sida. På bilden syns en del ur Liv Strömquists bildserie ”The Night Garden” från Slussens tunnelbanestation och Johan Sevenboms målning ”Utsikt från Brunnsbacken över Saltsjön”. Foto: Sverigedemokraterna Stockholms läns landsting/TT

Sverigedemokraterna vill byta ut konsten i Slussens tunnelbana

Uppdaterad
Publicerad

Konst om mens hör inte hemma i det offentliga rummet och studieförbunden ska inte få bidrag för kurser i feministisk aktivism eller iransk matlagning, om Sverigedemokraterna får bestämma. SD lägger stor vikt på kulturpolitiken, ett område som de vill reformera i grunden.

Vi träffar SD:s kulturpolitiska talesperson Aron Emilsson vid Slussens tunnelbana i Stockholm där han står och betraktar Liv Strömquists konstverk föreställande kvinnor med mens.

– Vad jag har förstått så har det väckt starka reaktioner. Det känns intimt, det känns privat, det sticker ut och det provocerar, säger Aron Emilsson (SD).

Val 2018 – #dinröst

Både älskad och hatad konst

Liv Strömquists bildserie ”The Night Garden” är en riktig vattendelare. Både älskad och hatad. Sverigedemokraternas vice gruppledare i Stockholms läns landsting skrev ett inlägg på Facebook med ett uttalat politiskt mål att byta ut Strömquists konst. Aron Emilsson är inne på samma linje.

– Generellt sett behöver vi arbeta mer med att visa hur platsens historia, platsens identitet och kulturella arv har sett ut, säger Aron Emilsson.

– Vad jag har förstått så har det väckt starka reaktioner. Det känns intimt, det känns privat, det sticker ut och det provocerar, säger SD:s kulturpolitiska talesperson Aron Emilsson om konsten vid Slussens tunnelbana i Stockholm. Foto: SVT

SD har kritiserat konst tidigare

Det finns flera exempel på offentliga konstverk i olika delar av landet som sverigedemokratiska lokalpolitiker har kritiserat. Ofta med argumentet att det inte speglar ortens historia. Sverigedemokraterna vill att kulturpolitiken ska främja det ”svenska kulturarvet” och “nationens sammanhållning”. 

Men att politiker har synpunkter på utformningen av offentliga konstverk och pekar på vad som skulle passa bättre är kontroversiellt. SD-politikerna har fått mothugg, inte minst från kulturarbetare som försvarar principen om att politiken ska hålla armlängds avstånd från kulturen. Aron Emilsson framhåller att även Sverigedemokraterna ställer sig bakom den principen:

– Det viktiga är att det som ställs ut i den offentliga miljön är förankrat hos medborgarna och särskilt de närboende som oftast befinner sig i miljön så att man känner en identifikation, säger Aron Emilsson.

Vill ha omröstningar om konst

För att öka medborgarinflytandet föreslår Sverigedemokraterna bland annat att människor ska kunna rösta om ett konstverk. Ett förfarande som skulle krocka med de nuvarande kulturpolitiska målen enligt Myndigheten för kulturanalys. 

– Det är nog en ganska udda idé att rösta om konst. Man bör ju fråga sig hur den förhåller sig till de övergripande kulturpolitiska målen där kulturen framhålls som en obunden kraft som ska verka på egna villkor, säger Sverker Härd, chef för Myndigheten för kulturanalys.

Han drar paralleller till den vetenskapliga forskningen där det är forskningsråd med personer ur professionen som beslutar vilka projekt som ska få statliga medel – inte medborgarna som röstar fram bästa forskningsprojektet.

– Det är professionella kriterier som är viktiga och det är inte väsensskilt från hur till exempel forskningsmedel delas ut, säger Sverker Härd.

Inga pengar till mångkulturella kurser

Sverigedemokraterna vill ta bort stödet till samtidskonsten och istället satsa på bevarande och främjande av kulturarv. Partiet vill också skära ner ordentligt på stödet till folkbildningen. Inga bidrag ska utgå till kurser med partipolitisk anknytning, feministisk aktivism eller kurser som främjar mångkultur, till exempel chilensk folkdans eller iransk matlagning.

– I de otroligt stora motsättningar och kluvna land som vi lever i i dag, av segregation och parallellsamhällen, så är det tveksamt om det är det första man bör satsa på om man ska prioritera bland folkbildningens resurser, säger Aron Emilsson.

Kritisk till politiska diktat

Studieförbundens generalsekreterare är mycket oroad över Sverigedemokraternas syn på folkbildningen.

– Vi står för sammanhållning. Den som lägger ett sådant här förslag står för splittring och söndring. I vår verksamhet är alla välkomna, inte bara några. Vi är öppna för människor med olika kulturer, intressen och profiler, säger David Samuelsson, generalsekreterare på Studieförbunden.

– Jag är bestämd motståndare till alla försök att komma in med politiska diktat och tala om vilka områden vi får utbilda oss inom.

Sverigedemokraternas kulturbudget

Sverigedemokraterna satsar drygt 15 miljarder kronor på kulturen i sin skuggbudget för 2018, omkring en halv miljard mindre jämfört med regeringen. Nedan listar vi ett axplock ur de nedskärningar, respektive satsningar, som SD gör inom kulturområdet i förhållande till regeringens budget.

Nedskärningar:

Bidrag till konstnärer

Teater 

Opera

Dans

Filmstöd

Trossamfund

Tolkutbildning

Folkbildning

Ideella sektorn

Statens konstråd

Allmän kulturverksamhet

Regional kulturverksamhet

Internationellt kulturutbyte

Satsningar:

Riksarkivet

Riksantikvarieämbetet

Kyrkobyggnader

Friluftsorganisationer

Hemslöjd

Kulturreservat

Folkminnen

Kulturarvs-ROT

Kulturlotsar

Kulturarvsfonden

Skapande skola

Skapande äldreomsorg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet