• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Lino Eriksson, vice ordförande Sveriges elevråd: ”Alla är olika, alla vill klä sig olika” Foto: SVT / TT

Sveriges elevråd: Skoluniform döljer problematiken med mobbning

Uppdaterad
Publicerad

Skoluniform är obligatoriskt på en högstadieskola i Norrköping. Men Sveriges elevråd är starkt emot att elever ska ha skoluniform.

– Det begränsar elevernas frihet att kunna uttrycka sig. Alla är olika, alla vill klä sig olika, säger Lino Eriksson, vice ordförande Sveriges elevråd.

På Nordic international school i Norrköping måste alla elever bära skoluniform. Enligt Skolverket får skolor inte tvinga elever att ha skoluniform, men man får ha en överenskommelse med eleverna om gemensam klädkod.

LÄS MER: Skoluniform och ordning på ny skola

Ett argument som brukar användas i debatten om skoluniform är att det kan minska mobbningen, men det håller inte Lino Eriksson, vice ordförande på Sveriges elevråd, med om.

– Att ta på elever skoluniform döljer egentligen den här underliggande problematiken med att mobbningen inte handlar om kläderna i sig. Utan det handlar om värderingar och hur man behandlar varandra, säger hon.

Vill fokusera på samtal om mobbning

I stället tycker hon att man ska prata med eleverna om varför mobbning uppstår och hur man behandlar varandra.

Finns det inta något bra med att barn, oavsett ekonomi, kan vara klädda likadant som sina kompisar?

– Det är så klart att alla har olika ekonomiska och sociala förutsättningar överallt i samhället. Men så ser det ut överallt, att sätta på elever skoluniform är egentligen att skydda från den verkliga världen.

TV: Pojkarna protesterade i kjol – nu ändrar skolan uniformen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.