Flera kartläggningar av Sveriges glaciärer har gjorts sedan början av 1900-talet. De senaste stora inventeringarna visar att glaciärerna smälter allt snabbare.
Lantmäteriets nya kartering görs för första gången med hjälp av laserskanning från flygplan.
– Laserskanning gör det bland annat lättare att skilja snö från is, vilket gör det tydligt att se vad som verkligen är en glaciär, säger Björn Olander.
Sedan 2008 har Ràgujiekna, som då bredde ut sig över gränsen mellan Norge och Sverige, helt försvunnit på den svenska sidan. I Kebnekaisemassivet har Rabots glaciär dragit sig tillbaka runt 80 meter och Siehtagasglaciären kring 60 meter, visar Lantmäteriets kartläggning.
När glaciärerna krymper förändras fjällmiljön. Mest anmärkningsvärt från de nya bilderna är, enligt Olander, förändringarna vid sjön vid en av Sveriges största glaciärer Sàlajienga.
– Sjön dämpades tidigare av isen men nu har den fått nya utlopp och vattenståndet i sjön har sjunkit med över sju meter, säger han.
Fakta: Glaciärer
Glaciärer uppkommer genom att det faller mer snö på vintern än vad som hinner smälta bort på sommaren. En glaciär rör sig hela tiden, om än långsamt.
Europas största glaciär, Vatnajökull, finns på Island. I Sverige finns bara små glaciärer, och de har minskat i storlek de sista årtiondena.
Sveriges tio största glaciärer ligger i Sulitelma, Sarek och Kebnekaise i Lappland, Norrbotten.
Helagsglaciären är Sveriges sydligaste glaciär och ligger i Jämtland/Härjedalen.
Källa: Nationalencyklopedin, Svenska turistföreningen