Enligt Oscar Stenström handlade mötet återigen om hur Sverige efterlever det trilaterala avtalet med Turkiet och Finland som undertecknades för ett år sedan. Mer specifikt diskuterade man den nya terrorlagstiftningen som började gälla 1 juni, Sveriges arbete mot PKK och vapenexport.
– Kampen mot PKK har intensifierats, säger Oscar Stenström och ger förra veckans åtal mot en misstänkt PKK-finansiär som exempel.
Gällande den turkiske presidenten Erdogans missnöje med att Sverige tillåter demonstrationer med PKK-flaggor betonade Oscar Stenström att Sverige har en långtgående yttrandefrihet.
– Sverige har samma lagstiftning som många Natoallierade, där yttrandefriheten tillåter demonstrationer, säger han och tillägger att deltagande på demonstrationer och användandet av symboler redan används som bevisning i åtalet mot den misstänkte PKK-finansiären.
Det faktum att sådana saker kan användas som bevisning i och med den nya lagstiftningen tror Natoförhandlaren kan avskräcka folk från att delta i demonstrationer.
När godkänns Sveriges Natomedlemskap?
Oscar Stenström vill inte spekulera kring när Sverige kan bli medlem i Nato. Han påpekar också att det inte bara handlar om Erdogans godkännande – även Turkiets parlament behöver godkänna Sverige.
– Sverige kan bli medlem vilken dag som helst.
Turkietkorrespondent: ”USA skruvar upp förväntningarna”
På plats i Ankara är även SVT:s Turkietkorrespondent Tomas Thorén. Han beskriver Oscar Stenströms inställning till den fortsatta Natoprocessen som ”ganska behärskad men hoppfull”.
Efter det turkiska valet har det uppstått ett nytt momentum, enligt Thorén, där USA och andra aktörer ”skruvar upp förväntningarna” på Turkiet. Han bedömer onsdagens uttalande från Erdogan som att det inte skett någon större förändring.
– Vi får se hur det här förhandlingsspelet fortsätter. På det stora hela är vi egentligen tillbaka på ruta ett, att Erdogan sitter på makten om Sverige ska gå med i Nato.