Sveriges Radios ansvarige utgivare efter felciteringarna: ”Handlar om misstag”

Uppdaterad
Publicerad

Det stormar kring Sveriges Radio efter en rad felaktiga språköversättningar av Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch. Enligt Sveriges Radio Ekots ansvarige utgivare Klas Wolf-Watz rör det sig om redaktionella misstag.

– Konsekvensen blir att det här påverkar vår trovärdighet, säger han i kvällens Aktuellt.

Sveriges Radios felaktigt översatta citat från Ebba Busch (KD) har i veckan mötts av hård kritik, inte minst från Kristdemokraternas partiledning som övervägt att bojkotta Sveriges Radios partiledarintervjuer. 

– Det var allvarliga och felaktiga påståenden som vi publicerade på tre olika språk på Radio Sweden. Vi har rättat det, men det är olyckligt att det inträffat, säger Klas Wolf-Watz.

Det var i de arabisk-, kurdisk-, och somalisktalande kanalerna som Ebba Buschs citat ändrades från ”islamister” till ”muslimer” efter hennes omtalade uttalanden om påskkravallerna. I en av bildtexterna återgavs också att ”Ebba Busch anklagar polisen för att de inte dödade många muslimer”.

”Misstag”

Sveriges Radio utreder händelsen internt. Enligt Wolf Watz är det för tidigt att säga hur felöversättningarna uppstått, men av det som framkommit hittills rör det sig om redaktionella misstag.

– Vi har pratat med de inblandade medarbetarna och det vi ser hittills är att det handlat om misstag som begåtts både från reportersidan men även från arbetsledare, säger han.

– Det här är medarbetare som jag har stort förtroende för. Vi måste gå igenom de frågetecken som finns och dra slutsatsen efter det.

Hotat med bojkott

SR:s ledning har i veckan avböjt ett möte med Kristdemokraternas partiledning, som i sin tur övervägt att bojkotta partiledarutfrågningarna på Sveriges Radio.

– Det är väldigt tråkigt. Det är viktigt för oss och för publiken att Ebba Busch är med i Ekots partiledarutfrågningar. Jag förstår att de reagerar starkt och är kritiska, säger Klas Wolf-Watz och tillägger:

– Granskningar av våra publiceringar sker via granskningsnämnden och Medieombudsmannen. Det finns ingen politisk prövning av det vi gör. Därför vill jag inte sätta mig i ett möte där partiföreträdare ska kunna undersöka det vi gör. Politiken ska hålla en armlängds avstånd från verksamheten. Det är viktigt för trovärdigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.