I Malmö tingsrätt pågår just nu en rättegång som berör betydligt fler än dem som vet om det. Som SVT Nyheter kunde avslöja i går så har en rad myndigheter och företag utsatts för dataintrång utan att känna till det. Ett exempel är statliga Skolverket som inte informerats förrän i dag.
– Polisen kontaktade oss i förmiddags och berättade att vi ingår i härvan, säger Mattias Larsson, avdelningschef på Skolverket.
Det var inte meningen att de drabbade myndigheterna och företagen skulle hållas ovetande. Tvärtom ansåg polis och åklagare för ett år sedan att det var så viktigt att de informerades snabbt, att åklagaren fattade ett särskilt beslut i ärendet.
”Risker för rikets säkerhet”
Säkerhetspolisen och polisens nationella it-brottscentrum var överens om att man inte kunde vänta tills polisutredningen var klar. I beslutsunderlaget räknar man upp ett antal risker, bland annat:
”Det finns risk för att drabbade verksamheter, där Polismyndigheten haft kännedom om att de har utsatts för dataintrång, inte får information om detta.”
Och: ”I det fall dessa organisationer hanterar skyddsvärd information kan den röjas och drabbade organisationer förhindras att vidta skyddsåtgärder. I det fall organisationer hanterar hemlig information kan detta medföra risker för rikets säkerhet.”
Telia drabbade
Riskerna ligger inte bara i att de misstänkta gärningsmännen kunnat använda myndigheternas system till sina bedrägerier. Som SVT Nyheter avslöjade i går har länkar till de hackade kontona också legat uppe på internet, vilket gjort det möjligt för helt andra aktörer att enkelt komma åt information.
– Vi visste inte att det låg öppet på det sättet om just oss. Det är allvarligt förstås, säger Mattias Larsson på Skolverket.
Bland de drabbade som inte fått nån information från polisen finns Telia, där man nu själva dragit igång en utredning och tagit kontakt med polisen för att få veta vad man utsatts för.
SVT utsatta
Ett annat företag som utsatts för ett försök till dataintrång är Sveriges Television.
– Vi har som policy att inte kommentera den här typen av incidenter, säger Sabina Rasiwala, HR- och kommunikationsdirektör på Sveriges Television.
Eftersom poliserna som gjorde själva förundersökningen för ett år sen hade fullt upp, så skulle informationsspridningen skötas av Säkerhetspolisen och av polisens underrättelseenhet. SVT Nyheter har i dag sökt båda för att få svar på vad som hänt.
Säpo svarar bara i en skriftlig kommentar att man informerat ”ett antal” myndigheter, men vill inte svara på varför myndigheter och företag inte informerats.