Sidas Generalsekreterare Charlotte Petri Gornitzka. Foto: TT

Sida-chefen Charlotte Petri Gornitzka frias

Publicerad

Regeringskansliet har kommit fram till att det inte begicks några formella fel vid anställningen av Sida-chefen Charlotte Petri Gornitzka, trots att hon under fyra månader fick dubbla löner.

Samtidigt kommer kritik mot att hon inte vill offentliggöra det omdiskuterade löneavtalet, och SVT:s granskning visar nu att hon även som Sida-chef fortsatt engagerar sig i Rädda Barnens interna organisation.

För knappt tre veckor sedan avslöjade SVT att Charlotte Petri Gornitzka 2010 fått lön både från svenska staten och från sin gamla arbetsgivare Rädda Barnen.

SVT granskar Sida-chefens ersättningar

Trots interna uppmaningar på Sida behöll hon extrainkomsten, som Sida inledningsvis beskrev som ett avgångsvederlag, trots att det handlade om en formell anställning.

Avslöjandet väckte starka reaktioner, både från politiker och gräsrötter. Rädda Barnen fick 2010 ett bidrag från Sida på närmare 170 miljoner kronor.

Biståndsminister Hillevi Engström (M) gav regeringskansliets jurister i uppdrag att utreda frågan, inte bara ur en formell aspekt.

– Det är kanske inte tillräckligt att man följer reglerna, det måste också vara lämpligt. Därför vill jag titta närmare på det här och gå till botten med att det gått rätt till, sa Hillevi Engström till SVT.

Besked från regeringskansliet

I dag meddelar nu regeringskansliet att utredningen kommit fram till att allt gått rätt till. Hillevi Engströms pressekreterare Sebastian Tham skriver i ett mejl att ”jurister på regeringskansliet gör bedömningen att såvitt det är känt hade Charlotte Petri Gornitzka vid tillträdet som GD för Sida avslutat all sin verksamhet i Rädda barnen, något hinder för anställning som GD kan därför inte ha förelegat. UD har genom Sidas styrelse fått informationen att hon sedan sitt tillträde inte har deltagit i beredning eller beslut kring stöd till Rädda barnen. Någon jävssituation har därför inte förelegat.”

Samtidigt återstår flera frågetecken. Generaldirektörer ska enligt lagen om offentlig anställning rapportera eventuella bisysslor till regeringen, och den vid tiden ansvarige statssekreteraren Joakim Stymne tillbakavisar i dag i ett mejl till SVT att han skulle ha godkänt dubbla anställningar.

Petri Gornitzka lägger locket på

Och medan svenska Rädda Barnen velat offentliggöra det kontroversiella löneavtalet har Charlotte Petri Gornitzka förhindrat organisationen från att göra det.

Hon har helt enkelt inte gett något godkännande till Internationella Rädda Barnen på denna punkt, bara bett om tillåtelse att själv få visa upp det för biståndsministern.

– Det vore en fördel, också för henne, att rensa bordet och visa så var och en kan läsa och begrunda, kommenterar Centerpartiets utrikespolitiska talesperson Kerstin Lundgren till SVT.

– Det som är bra med att frågetecknen rätas ut, det är att det inte finns några frågetecken kvar. Speciellt i de här fallen när det gäller offentliga myndigheter där man företräder svenska folket, säger Helena Sundén, generalsekreterare vid Institutet mot mutor.

Engagerar sig i Rädda Barnen

Samtidigt som flera parter betonat vikten av att hålla en tydlig rågång mellan myndighetsrollen som generaldirektör och den fristående organisationen Rädda Barnen, så har SVT tagit del av en mejlväxling som visar att Charlotte Petri Gornitzka fortsatt engagera sig i interna frågor hos Rädda barnen, flera månader efter att hon tillträtt som Sida-chef.

I november 2010 – fem månader efter tillträdet – ger hon råd till en högt uppsatt chef inom Internationella Rädda Barnen, hur man ska hantera olika länders hållning till en stor omorganisation.

Omorganisationen var bitvis kontroversiell eftersom den bland annat innehöll en förflyttning av makt från de olika landorganisationerna till internationella Rädda Barnens huvudkontor i London.

Gornitzka skriver, från sin officiella Sida-mejl, att svenska Rädda Barnen ligger långt fram i processen, och att ordföranden Inger Ashing inte kommer att överleva på sin post om hon inte visar resultat:

”Sweden are bound to make this work – they have their whole membership supporting them and Inger won't survive if she can't deliver.”

Samtidigt skriver hon i mejlets början att hon nog inte borde lägga sig i frågorna över huvud taget:

”And I should stay away from all this – but you know me by now – never give up things I care about.”

Inom Rädda Barnen reagerar man i kväll starkt på uppgifterna om att Sida-chefen skulle ha varit delaktig efter sitt tillträde, men man vill avvakta med att kommentera tills man själv tagit del av konversationen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Sida-chefens ersättningar

Mer i ämnet