Dagens utskick av ett mass-sms om coronaviruset har fått stor uppmärksamhet – och kritik från flera håll.
SVT avslöjade i våras att MSB och Folkhälsomyndigheten skrotat en liknande idé i arbetet med den så kallade corona-appen. Nu visar det sig att regeringens nya sms-idé inte heller den mötts med jubel, tvärtom.
I en skrivelse daterad den 6 november besvarar MSB en rad frågor från regeringskansliet om möjligheten att göra ett sms-utskick som en del av ett så kallat VMA, viktigt meddelande till allmänheten.
MSB avråder, dels eftersom VMA-regelverket kräver att det ska föreligga en ”omedelbar skada för t.ex. människors liv och hälsa”, men också för att VMA inkluderar meddelanden i radio och TV.
Man skriver att ”det skulle kunna uppfattas som en påverkan på fri och oberoende media om programbolagen upplever att tolkningen av vilka budskap som kan rymmas inom ramarna för VMA utökas”. Dessutom finns en risk att ”systemet undermineras på sikt vilket kan skada krisberedskapen”.
Fruktade frågestorm i sociala medier
När regeringen frågar om de tekniska förutsättningarna kommer fler motargument. Ett sms ”skulle riskera att överbelasta mobilnäten, blockera andra varnings-sms från att skickas under tiden utskicket pågår, ta väldigt lång tid att utföra och budskapet skulle riskera att bli inaktuellt innan det nått samtliga mottagare”.
Slutsatsen blir att sms är ”olämpligt för massutskick av denna typ”.
I en annan skrivelse framhåller MSB också generella risker kring mass-sms, bland annat att det kan vara känsligt ur ett demokratiperspektiv, och att det kan utnyttjas av bedragare.
Regeringskansliet får också kritiska synpunkter från Krisinformation.se, den plattform som drivs av MSB men där alla myndigheter samlar sin kriskommunikation. Bland annat att ett corona-sms riskerar att blockera utskick ”av betydligt mer akut karaktär, till exempel en kärnkraftsolycka eller ett gasutsläpp”.
Krisinformation påpekar också att utskicket skulle ge ”extremt många frågor i Krisinformations.se:s sociala medie-kanaler” som skulle ta resurser från annan viktig information. ”Vi skulle sänka Krisinformation.se:s övriga förmåga till kriskommunikation, både om covid-19 och om andra akuta kriser.”
”Hanterades med flera åtgärder”
Inrikesminister Mikael Dambergs pressekreterare Per Strängberg uppger i en kommentar att ”de utmaningar man såg framför sig inför regeringsuppdraget hanterades med flera åtgärder”, och att detta också framhållits av MSB och Folkhälsomyndigheten.
Till förändringarna hör att man valde att inte skicka sms:et som en del av ett VMA, att man valde att inte ha Krisinformation.se som avsändare till sms:et och man vidtagit åtgärder för att säkerställa telenätens kapacitet.
Hela kommentaren från ministerns pressekreterare
Mikael Dambergs pressekreterare Per Strängberg ”betonar att syftet med utskicket handlar om att få människor att följa rekommendationerna, ytterst handlar det om att rädda liv. Hänvisar kommentarer om utskicket till myndigheterna och till de besked som gavs gemensamt av MSB, Folkhälsomyndigheten, inrikesministern och digitaliseringsministern i fredags; att de utmaningar man såg framför sig inför regeringsuppdraget hanterades med flera åtgärder för att säkerställa att ett sms om de nya nationella råden ska kunna gå ut till alla abonnenter i Sverige.”