• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Arkivbild. Passkontroll på Arlanda. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

SVT avslöjar: Fuskmisstänkt tjänsteman togs inte ur tjänst

Uppdaterad
Publicerad

Tjänstemannen utreddes för en rad felaktiga visumbeslut, men togs inte ur tjänst förrän hans tjänst på ambassaden var avslutad. Under tiden fick mannen tillgång till de 200 visum som i dag är försvunna.

Våren 2016 börjar Migrationsverket utreda uppgifter om felaktiga viseringsbeslut vid en svensk ambassad i Asien, vilket Ekot tidigare berättat om.  

Utredningen riktas snabbt in mot den tjänsteman som utfärdat visumen. Utredarna konstaterar i juli 2016 att han både ”åsidosatt sina skyldigheter” och ”gjort otillåtna avsteg från gällande praxis”. Enligt utredningen har han både accepterat uppenbart falska dokument och ändrat en underlydandes korrekta avslag till ett felaktigt bifall.   

Mannen tas dock inte ur tjänst så länge utredningen pågår, utan kan fortsätta arbeta på ambassaden ända tills han slutar enligt plan i månadsskiftet augusti-september. Först efter hemkomsten till Sverige tas han ur tjänst, och blir så småningom både avskedad och polisanmäld av Migrationsverket.  

Sista arbetsdagen  

Det är under tjänstemannens tid på ambassaden som 200 viseringsmärken försvinner.   

De kommer till ambassaden i buntar om hundra, vid två olika tillfällen. Den första kommer i mars, den andra den 31 augusti - tjänstemannens sista arbetsdag.  

LÄS MER: SVT avslöjar: 200 visum stulna från ambassad

Migrationsverkets utredare lyckas aldrig knyta någon person till den misstänkta stölden, men tjänstemannen står i fokus för granskningen på grund av de tidigare felaktigheterna. Utredarna slår också fast att han ”har haft möjlighet att olovligen tillskansa sig de 200 viseringsmärkena som har försvunnit”.   

Han pekas dessutom ut som ansvarig för att det rått stor oordning i hanteringen av viseringsmärkena, vilket gjort det svårare att upptäcka eventuella stölder.  

Hänvisar till UD   

När SVT frågar Migrationsverket varför mannen inte togs ur tjänst redan under den första utredningen, så hänvisar regionchef Magnus Rodin till att mannen var utlånad till UD när han jobbade på ambassaden.   

– Så det är en fråga du ska rikta till UD.  

Men UD:s presschef Sofia Karlberg uppger att UD inte fick kännedom om att misstankarna mot mannen bekräftats förrän i september – alltså efter att tjänstemannen redan lämnat ambassaden.  

Migrationsverket kunde alltså inte ta mannen ur tjänst tidigare eftersom UD var arbetsgivare – men UD fick inte veta vad Migrationsverkets utredning kom fram till förrän mannen avslutat sitt uppdrag. 

LÄS MER: Migrationsverket utreder visumfusk på svensk ambassad

Själv tillbakavisar han via sin advokat alla anklagelser om medvetna felaktigheter eller brott. Han menar att Migrationsverket anklagar honom på felaktiga grunder i syfte att statuera ett exempel, och han har med hjälp av advokaten stämt verket för vad han betecknar som ett ogiltigt avskedande.

Enligt advokaten har mannen inte heller blivit konfronterad med några anklagelser kopplade till den misstänkta visumstölden.

LÄS MER: EU-dom stoppar ambassadvisum

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.