Malin Björk (V) har beskrivits som den svenska EU-parlamentariker som varit mest öppen om sin ekonomi. När Svenska Dagbladet 2017 granskade parlamentarikernas så kallade kontorsersättning så var hon länge ensam om att visa upp sina kvitton.
Som vänsterpartist framhåller hon också gärna att hon betalar en stor del av sitt arvode i så kallad partiskatt, vilket innebär att hon får ut bara 29 000 kronor i månaden.
Enligt en uträkning som Dagens Nyheter gjort, och som bygger på intäktsredovisningen från Kammarkollegiet, skänkte Björk 416 000 kronor till partiet 2017. Det gjorde henne till den enskilt största bidragsgivaren det året.
Men Malin Björk utmärker sig också på andra sätt. Hon är sedan länge skriven i Bryssel – men väljer samtidigt att ta ut EU:s frikostiga dagtraktamente. Det ger över 3 000 kronor när hon jobbar där, förutsatt att hon registrerar sin närvaro.
– Om jag skriver in mig, ja. Det gör jag inte alltid, säger Malin Björk.
Men den gångna mandatperioden har hon gjort det 357 dagar, vilket enligt SVT:s beräkningar innebär att hon kvitterat ut omkring en miljon kronor i traktamenten.
Ska ha fått grönt ljus
Malin Björk menar att hon gjort upp med parlamentets administration om att hon kan använda pengarna för resor i Sverige.
– Traktamentena täcker alla mina inrikesresor och boenden när jag är i Sverige.
Samtidigt har parlamentarikerna möjlighet att använda just den omdiskuterade kontorsersättningen på över 40 000 i månaden till bland annat hotell i Sverige. I en SVT-enkät uppger flera andra parlamentariker att de gör just detta.
I en mejlkonversation efter intervjun med Malin Björk förklarar hennes medarbetare att hon inte använt denna pott eftersom ”huvudsyftet med kontorspengarna är inte att de ska bekosta parlamentarikerns behov av resor och uppehälle i det land där parlamentarikern är vald”.
Enligt SVT:s enkät har Malin Björk i stället använt kontorsersättningen till bland annat telefonräkningar, hyran av ett Stockholmskontor och kontorsmaterial. ”Jag har också köpt in hundra kaffekoppar och ganska många 3D-klitorisar av plast med feministiskt och vänsterpartistiskt tryck på”.
Kommer inte att redovisa öppet
I Sverige är det inte möjligt att få ett skattefritt traktamente för arbete på sin hemort. Det uppger Skatteverket för SVT.
När SVT frågar om Malin Björks omkostnader i Sverige verkligen motsvarat de dryga 3 000 kronor per dag som hon fått i traktamente så blir svaret nej. Hon har enligt hennes medarbetare inte varit i Sverige lika många dagar som hon tagit ut traktamente.
Malin Björk uppger att hon nu betalar tillbaka en del avtraktamentet. En återbetalning har redan gjorts av 50 000 kronoroch en kompletterande väntar, men det är oklart hur stor den kommeratt bli. Den första återbetalningen gjordes i slutet av april,efter att Malin Björk besvarat en enkät från SVT om de så kalladekontorspengarna och efter att SVT bett om en bandad TV-intervju.Enligt Björk har dock återbetalningarna varit planerade sedanlänge.
Malin Björk kommer inte att göra någon öppen redovisning av sina traktamentespengar. Hon hänvisar till att hon ”följt den praxis som gäller för till exempel svenska riksdagsledamöter, det vill säga att de utgifter som traktamenten används till inte redovisas”.
Hon uppges inte heller inte ha sparat några kvitton över utgifterna.
Uppdatering: SVT har förtydligat beskrivningen av Malin Björksåterbetalningar.
Fakta: EU-parlamentets traktamente
När en parlamentariker registrerar sin närvaro i EU-parlamentet i Bryssel eller Strasbourg får man ut ett dagtraktamente. Summan har länge varit 313 euro men höjdes i fjol till 320 euro, vilket motsvarar närmare 3 500 kronor.
Summan ska täcka ”hotellkostnader, måltider och övriga utgifter” och halveras ”om ledamöterna under dagar med omröstningar i kammaren uteblir från mer än hälften av omröstningarna med namnupprop, även om de har närvarat och registrerat detta.”
Det finns inget i regelverket som säger något om var en parlamentariker ska vara skriven för att få ut traktamentet.
Källa: EU-parlamentets information