SVT Nyheters utrikeschef Pia Bernhardson har kallats som vittne i den uppmärksammade rättegången som inleds den 19 mars. Den före detta Pekingambassadören Anna Lindstedt är åtalad för att egenmäktigt ha förhandlat med främmande makt, vilket kan ha lett till skada för rikets säkerhet.
Pia Bernhardson är kallad för att redogöra för sina kontakter med den kinesiska ambassaden och dess protester efter sändningen av Svenska nyheter. I satirprogrammet togs en incident med kinesiska turister upp vilket väckte starka reaktioner i Kina.
SVT Nyheters divisionschef Anne Lagercrantz har i ett brev den 19 december ifrågasatt om det är relevant. Hon anser att journalisters tillgång till intervjupersoner och uppgifter kan skadas genom en sådan medverkan och har begärt att förhöret återkallas.
Vill inte ompröva beslutet
Vice chefsåklagare Hans Ihrman tillbakavisar SVT:s begäran om en omprövning. Han säger i en kommentar i DN att vittnesmålet kan ha betydelse i målet mot Anna Lindstedt eftersom utrikeschefen Pia Bernhardson haft egna kontakter med kinesiska ambassaden om satirprogrammet. Åklagaren vill kunna visa att kinesiska ambassaden handlat på liknande sätt i påtryckningarna mot Anna Lindstedt.
SVT har sökt åklagaren, som inte gått att nå. Han säger till DN att han vill ställa frågor om ett möte mellan Anna Lindstedt och Pia Bernhardson. I förhör har dock Bernhardson hänvisat till källskydd och vill varken bekräfta eller dementera ett möte.
Grundlagsskyddat
Källskyddet är reglerat i grundlagen och innebär att journalister är skyldiga att skydda sina uppgiftslämnare. Det är straffbart att avslöja källan och även att efterfråga en källa.
– Det ska finnas grundmurade skott mellan journalistik och rättsväsende. En journalist ska arbeta för allmänheten och inte vara en del av rättsväsendet. Vi har olika syn men måste respektera åklagarens beslut och Pia kommer att infinna sig till förhör, säger Anne Lagercrantz.
Kan prövas
Domstolen kan komma att pröva om källskyddet gäller i det här fallet, och om rätten anser att källskyddet inte gäller, måste Pia Bernhardson berätta det hon vet under ed.
Hon säger att hon självklart inte kommer att svara på några frågor som skulle kunna äventyra källskyddet.
Går inte skyldigheten att vittna i en rättegång före?
– Det kan finnas olika intressen. Journalistens uppgift är att värna ett fundament i vårt yrke och det är källskyddet. Människor måste känna sig trygga att prata med journalister. Men självklart gäller vittnesplikten även journalister, säger Anne Lagercrantz.
Åklagaren säger i DN att han är orolig att detta är ett uttryck för SVT:s självcensur mot Kina?
- Det är dumheter, insinuant och missvisande. Vi har i rader av publiceringar och granskningar bevisat att vi inte är det minsta oroliga för reaktioner från Kina. Vi har deltagit i internationella grävprojekt om interneringslägren och gjort en egen undersökning om de omfattande påtryckningarna från Kina mot svenska medier. Vi har även granskat hur nordiska Huawei-chefer försvarar Kinas politik.
Kommer Pia Bernhardson också att berätta om sina samtal med Anna Lindstedt?
– Det är en hypotetisk fråga. Hon är kallad att vittna om den kinesiska ambassadens reaktioner efter satirprogrammet.
Är ditt brev till åklagaren inte bara en signal eller markering eftersom SVT ändå kommer att vittna?
– Jag ifrågasätter om det är relevant. Det är viktigt att hålla isär journalistik och rättväsende, säger Anne Lagercrantz.