Varför skriver inte SVT namn och bild på den misstänkte mannen i det här fallet?
SVT har grundprincipen att inte ange namn och bild på misstänkta och dömda brottslingar. Det är rättsväsendet som dömer brottslingar, inte medierna. Vid särskilt grova brott frångår SVT den här principen och publicerar namn och bild.
LÄS MER: Polisen hittade inte jagad pedofilmisstänkt
I vilka fall går SVT ut med namn och bild på brottsmisstänkta?
SVT är extra restriktiva med namn och bild på brottslingar som är misstänkta men inte dömda. Det finns undantag. Om misstänkta mördare är på flykt och det finns ett starkt argument för att varna allmänheten kan det vara ett argument för namn- och bildpublicering. Om någon begått ett extremt allvarligt brott, exempelvis terrorbrott – självmordsbombare som sprängt sig själv och identiteten är säkerställd, då blir det aldrig fällande dom men det är ändå relevant med namn- och bildpublicering. Det kan också finnas fall där personer i en tydlig maktposition är misstänkta för brott och där det kan finnas anledning att namnpublicera.
LÄS MER: ”Min klient är i kris”
Vilket regelverk ligger bakom en sådan bedömning?
Vi följer de etiska reglerna som föreskriver att vi ska vara restriktiva med att avslöja identiteten både på misstänkta och dömda brottslingar.
Om mannen kan vara farlig för barn – har inte SVT ett ansvar att se till så att allmänheten får veta vem han är?
Det finns alltid en allmänpreventiv aspekt som vi ska ta hänsyn till men den ska också vägas mot den publicitetsskada som kan uppstå vid en publicering. SVT har inte som mål att varken skydda eller döma någon. Däremot är det viktigt att det verkligen är de rättsliga instanserna som dömer. Om medierna går in och ser sig som en dömande instans kan det få förödande konsekvenser där många oskyldiga döms i medierna.