Som ett led i regeringens arbete med att motverka ungdomsbrottsligheten presenteras under onsdagen en utredning om tidiga insatser till barn och unga.
Utredaren Anna Tengberg föreslår en helt ny lag som innebär att socialnämnder ska kunna bryta en negativ utveckling tidigt, även om samtycke från vårdnadshavaren saknas.
– Oavsett barnets problematik så är föräldrarna oerhört viktiga. Att stärka föräldraförmågan och föräldraansvaret är viktiga prioriteringar, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) på en pressträff där utredningen presenteras.
Vite till föräldrar
Ett förslag är att föräldrar som inte ser till att deras barn följer socialnämndens beslut om öppenvårdsinsatser måste betala vite. Det kan till exempel handla om att delta på föräldramöten, hjälpa barnet att komma iväg till fritidsaktiviteter eller om läxläsning. Hur mycket pengar det kan röra sig om är oklart, men bör enligt utredningen anpassas till föräldrarnas ekonomiska situation.
Ett annat förslag är att socialnämnden ska kunna besluta om övervakning i form av elektronisk fotboja för barn över 15 år där det finns skäl att misstänka att barnet inte kommer följa beslut som har fattats.
Fotbojan kan bland annat användas för att övervaka att barnet är hemma under kvällar och nätter.
– Detta är ett kontrollverktyg och ska inte ses som ett straff. Det är till för att skydda barnet, säger Anna Tengberg.
Beslut om fotboja ska tas för en månad i taget och pågå i högst sex månader under ett år.
Rädda Barnen kritiska
De nya förslagen innebär en ambitionshöjning inom socialnämnden, men kommer på sikt leda till samhällsekonomiska besparingar, menar Anna Tengberg.
– Det kan också leda till att färre barn och unga involveras i, ägnar sig åt eller återfaller i brott. Det kan också bidra till att hindra nyrekrytering av barn och unga till kriminella nätverk, säger hon på pressträffen.
Erik Ulnes, politisk rådgivare Rädda Barnen, tror inte att elektronisk fotboja är rätt väg att gå. I stället vill han se en lång kedja av stärkta insatser för att förhindra att barn dras in i kriminalitet.
– Min bedömning är att det finns risker med det här förslaget. Det senaste året har vi sett många förslag där socialtjänsten, vars kärnuppdrag handlar om hjälp och skydd för barn, i stället fylls med kriminalpolitiska åtgärder som handlar om kontroll, repression och straff, säger han i SVT:s direktsändning.