SVT nobbar SD i slutdebatten

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna kommer inte att medverka i den traditionella slutdebatten mellan partierna inför höstens riksdagsval. SVT har beslutat att ge partiet nobben.

Sveriges Televisions programdirektör Jan Axelsson bekräftar att SD inte kommer att bjudas in vare sig till slutdebatten inför valet eller partiledarutfrågningarna.

-Sverigedemokraterna har inte legat på någon konstant hög nivå i opinionsundersökningarna under våren, i stället har de pendlat upp och ner. De har inte heller haft någon central roll i den rikspolitiska debatten.

-Vår utgångspunkt är alltid att inte ta med några fler partier än riksdagspartierna. Under våren har vi avvaktat SCB:s stora undersökning och andra opinionsinstitut för att se om vi skulle bjuda in några andra partier. Men efter att ha sett resultatet av dessa såg vi ingen anledning till att ta in fler partier, säger Jan Axelsson.

I SCB:s (Statistiska centralbyråns) partisympatiundersökning som presenterades tidigare i juni fick Sverigedemokraterna 3,9 procent av väljarsympatierna, och hamnade därmed utanför riksdagsspärren.

Jan Axelsson är noga med att poängtera att Sverigedemokraterna aldrig varit inbjudna till slutdebatten.

-Det handlar inte om att utestänga någon, säger Jan Axelsson.

”Skandal”

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är upprörd över SVT:s beslut.

-Det är en stor skandal, och det kommer sannolikt att påverka valutgången negativt för vår del, säger han.

Jimmie Åkesson säger sig inte ha någon förståelse för hur SVT har resonerat.

-Vad jag förstår har man i första hand tittat på SCB-mätningen. Men de borde ha tittat lite bredare än så för att kunna göra en bedömning.

Åkesson hävdar att hans parti legat på eller över riksdagsspärren i opinionsmätningarna, i snitt elva av de tolv senaste månaderna.

-Ingen kan hävda att vi inte har en seriös möjlighet att ta oss in i riksdagen, säger han.

Hur stor betydelse skulle slutdebatten ha haft för er del?

-Slutdebatten är den enskilda händelse som har mest betydelse inför valet. Den betraktas av folk som den största och mest seriösa debatten. Som nytt parti hade vi kunnat få ett stort genomslag i debatten, säger Åkesson.

Ny Demokrati

Inför riksdagsvalet 1991 bjöds Ny Demokrati in till slutdebatten i SVT. Enligt Jan Axelsson var situationen en helt annan då.

-Ny Demokrati levde upp till kriterierna för att få vara med i slutdebatten. Partiet låg på en hög nivå i opinionsmätningarna under våren, och de hade en mycket stark ställning i debatten. Partiet diskuterades i riksdagen i stort sett varje vecka, säger Axelsson.

Kritik

På mediebranschtidningen Resumés sajt har flera personer skrivit kritiska kommentarer om SVT:s beslut. Signaturen ”Anonym” skriver exempelvis att ”SVT:s trovärdighet är förverkad”.

-Det är fritt fram att tycka vad man vill om det här. Men ingen behöver vara orolig för att SVT inte kommer att sköta valbevakningen på bästa möjliga sätt. Vi kommer att fortsätta att kritiskt granska SD precis som alla andra partier, slutdebatten har ingen betydelse för det, säger Jan Axelsson.

Han lägger också in en brasklapp för att beslutet kan komma att ändras.

-Om det sker något dramatiskt inom politiken i höst får vi titta på det. Men det finns ingenting som tyder på det, säger Jan Axelsson.

”Feghet”

Jimmie Åkesson menar att beslutet handlar om ”feghet” från SVT:s sida.

-De skulle få mycket kritik från de andra partierna om de bjöd in oss till debatten. Det vill de inte ta, så i stället skyller de på SCB:s mätning, säger han.

Åkesson säger att SD kommer att agera mot beslutet.

-Vi kommer att protestera med de medel som står oss till buds. Vi får väl börja med att starta en grupp på Facebook, och sedan formulera en skrivelse till SVT, säger han.

Jenny Modin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.