Utrikesdepartementet har länge arbetat med en nationell Kinastrategi. Relationerna mellan Sverige och Kina är ansträngda bland annat på grund av situationen med den fängslade svensk-kinesiske bokförläggaren Gui Minhai.
EU-riktlinjer räcker inte
Trots att EU har gemensamma riktlinjer för Kina har den svenska regeringen ansett att det även behövs en nationell strategi.
”Kina är en utmaning. Det finns stora problem i vår relation med Kina och det finns även stora möjligheter. Därför är det bra att lägga fast några ledstänger så att vi hamnar rätt”, sa Annika Söder, kabinettssekreterare på UD, i en intervju i Sveriges Radio nyligen.
Vill samla kunskap
SVT Nyheter erfar att regeringen vill satsa på ett Kinainstitut för att samla kunskapen om landet.
Prorektorn vid Lunds universitet, Sylvia Schwaag Serger, anser att det finns ett behov att stärka kompetensen för att snabbt kunna fatta väl underbyggda beslut om det komplexa landet.
Är det möjligt att få relevant kunskap om ett så slutet land som enpartistaten Kina?
– Kina vill stärka sitt land med teknik och innovation. Vi har inte tagit det på allvar och förstått att Kinas inflytande i världen ökar och att vi påverkas på alla plan. Det är fullt möjligt att ha bättre koll, säger Sylvia Schwaag Serger till SVT Nyheter.
Diskussioner pågår även om att skapa ett kunskapscenter om Ryssland och om kärnvapenhotet i världen.