• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Osäker in i det sista? Här får du koll på de viktigaste skillnaderna i sakfrågor. Foto: Abed Alqaisi/SVT

SVT Nyheter guidar: Här är sakfrågorna som skiljer partierna åt

Uppdaterad
Publicerad

Osäker in i det sista? Det är du inte ensam om. Partierna får i dag slåss om allt fler otrogna väljare som dessutom bestämmer sig sent. Ofta är det sakfrågor som avgör, men det kan vara svårt att orientera sig.

Här guidar SVT Nyheter kring de viktigaste skillnaderna mellan partier som ligger nära varandra.

Vi har tagit hjälp av valforskaren Henrik Ekengren Oscarsson för att få fram mellan vilka partier det är vanligast att väljarna tvekar. Siffrorna bygger på en analys av väljarnas andrahandssympatier i en Novusundersökning som genomfördes den 2-14 augusti.

Vad skiljer Stefan Löfvens (S) politik från Jonas Sjöstedts (V)? Foto: Abed Alqaisi/SVT

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet

(16 procent av de tillfrågade väljer mellan dessa.)

En fråga som skiljer partierna åt är vinster i välfärden. S och V lade visserligen ett gemensamt förslag om vinsttak, men efter att det röstades ned i riksdagen driver de nu olika linjer. Vänsterpartiet vill, som de säger, ”stoppa vinstjakten i välfärden” och införa vinsttak i vård, skola och omsorg. Socialdemokraterna vill undanta vården från vinsttaket och arbetar på ett nytt eget förslag. 

Partierna har även olika skattepolitik. Socialdemokraterna har valt att behålla flera av de skattesänkningar som Alliansen genomförde under sin mandatperiod, till exempel jobbskatteavdragen.

– Vänsterpartiet tycker inte att S-politiken är tillräckligt radikal. Partiet vill införa förmögenhetsskatt, fastighetsskatt och en arvs- och gåvoskatt, säger SVT Nyheters inrikespolitiska kommentator Mats Knutson.

Kriminalpolitiken är ett annat område där retoriken skiljer sig markant. Socialdemokraterna driver en hårdare linje och har skärpt lagarna kring brott och straff, medan Vänsterpartiet betonar förebyggande åtgärder som lösningar på våld och kriminalitet

Migrationspolitiken är ytterligare ett område där de har olika inställning. V vill inte ha den strama migrationspolitik som S har genomfört i regeringsställning, utan betonar rätten till familjeåterförening och permanenta uppehållstillstånd.

Få koll på vad som skiljer Ulf Kristerssons (M) politik från Jimmie Åkessons (SD). Foto: Abed Alqaisi/SVT

Moderaterna och Sverigedemokraterna

(14 procent av väljarna uppger att de väljer mellan dessa.)

– Inom migrationspolitiken betonar partierna samma frågor. Båda vill ha skärpta regler, men Sverigedemokraterna går längre och vill stoppa invandringen helt och hållet, säger Mats Knutson.

SD går till val på att enbart asylsökande från våra grannländer ska tas emot. Moderaterna anser att alla har rätt att söka asyl även om partiet vill att asylprövningen ska ske i länder utanför EU. På integrationsområdet vill Moderaterna subventionera jobb för att nyanlända ska komma in på arbetsmarknaden. Det säger SD nej till. Partiet vill istället satsa på att underlätta för företagare, som på så vis kan anställa fler.

Båda partierna förespråkar skärpta straff, och båda vill att fler brottskategorier ska leda till utvisning.

– Men SD går längre när det gäller skärpta straff och synen på utvisningar, säger Mats Knutson.

I sitt valmanifest föreslår SD obligatorisk utvisning för grovt kriminella med utländsk bakgrund. SD vill kunna återkalla medborgarskap vid grova brott, medan det enligt Moderaterna enbart ska vara möjligt vid terrorbrott.

Båda partierna vill sänka skatter och satsa på pensionärerna, men Sverigedemokraterna vill även höja taket i a-kassan och ta bort egenavgiften.

SD vill också sänka gränsen för fri abort från nuvarande vecka 18 till vecka 12. Något sådant förslag finns inte hos Moderaterna.

Sverigedemokraterna vill även att Sverige ska lämna EU. Det är Moderaterna motståndare till.

Så skiljer sig Gustav Fridolins/Isabella Lövins (MP) politik från Jonas Sjöstedts (V). Foto: Abed Alqaisi/SVT

Miljöpartiet och Vänsterpartiet

(4 procent av väljarna uppger denna kombination)

– Den största skillnaden gäller vinster i välfärden. MP vill visserligen skärpa reglerna kring vinstuttagen, men V vill gå längre, säger SVT:s politiska kommentator Mats Knutson.

Partierna lade ett gemensamt förslag om vinsttak i skolan och omsorgen, men efter att det röstades ned i riksdagen driver de nu olika linjer. Vänsterpartiet vill införa vinsttak även i vården. Miljöpartiet driver inte längre det förslag som lades i riksdagen, utan endast att vinsterna ska återinvesteras i verksamheten.

Vänsterpartiet vill återförstatliga skolan och avskaffa friskolor, medan Miljöpartiet nöjer sig med ett ökat statligt ansvar.

Turordningsreglerna vid uppsägningar är ett område där politiken skiljer sig diametralt. Vänsterpartiet kommer ur en arbetartradition som starkt värnar de anställdas rätt, medan MP har en större tonvikt på företagarnas perspektiv.

– MP röstade för några år sen med de borgerliga om undantag i turordningsreglerna, medan V är emot sådana förändringar, säger Mats Knutson.

Migrationspolitiken är mer komplicerad. Partierna går till val på ungefär samma politik. Båda vill ha permanenta uppehållstillstånd och rätt till familjeåterförening för nyanlända.

– Sedan har Miljöpartiet gjort upp med Socialdemokraterna i regeringen om en avsevärd skärpning, där nyanlända mist rätten till familjeåterförening och permanenta uppehållstillstånd. Men de säger att de var tvingade, kommenterar Mats Knutson.

Detta är huvudskillnaderna mellan Ulf Kristerssons (M) och Jan Björklunds (L) politik. Foto: Abed Alqaisi/SVT

Moderaterna och Liberalerna

(8 procent av väljarna uppger denna kombination)

När det gäller migrationspolitiken står Liberalerna för en generösare linje än Moderaterna. L vill återinföra möjligheten till familjeåterförening för asylinvandrare. Man ska också kunna få uppehållstillstånd på grund av särskilt ömmande omständigheter.

– Där säger Moderaterna nej på alla punkter och står för mycket striktare regler, t ex målet att asylsökande ska få sitt ärende prövat i något land utanför EU, säger SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein.

Skolfrågan är ytterligare en fråga där partierna driver olika linjer.

– Liberalerna vill förstatliga skolan, det vill inte Moderaterna. M vill visserligen öka den statliga styrningen och låta staten ta över ansvaret för dåliga skolor, men inte gå så långt som sin allianskamrat, säger Elisabeth Marmorstein.

Inom skattepolitiken driver Liberalerna sänkta marginalskatter för dem som tjänar mest. De vill också slopa värnskatten. Moderaterna prioriterar ytterligare jobbskatteavdrag för dem med lägre inkomster.

Så skiljer sig Ulf Kristerssons (M) och Ebba Busch Thors (KD) politik åt. Foto: Abed Alqaisi/SVT

Moderaterna och Kristdemokraterna

(5 procent av väljarna uppger detta val)

Migrationspolitiken skiljer sig åt. Kristdemokraterna vill återinföra möjligheten till familjeåterförening och uppehållstillstånd på grund av särskilt ömmande omständigheter, vilket Moderaterna säger klart nej till och i stället vill skärpa politiken ytterligare.

Kristdemokraterna vill inte tillåta böneutrop, medan Moderaterna menar att det kan accepteras.

En stor skiljelinje finns i Kristdemokraternas profilfråga, sjukvårdspolitiken.

– Kristdemokraterna vill förstatliga all vård och skrota landstingen, men det säger Moderaterna nej till, säger Elisabeth Marmorstein.

Båda partierna är för skattesänkningar, men riktar in sig på olika områden. Moderaterna prioriterar ytterligare jobbskatteavdrag för låginkomsttagare, medan KD vill ha ett jobbskatteavdrag för föräldrar. Kristdemokraterna vill ta bort pappamånaderna, medan Moderaterna har accepterat dagens uppdelning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valsmart

Mer i ämnet