Dieselpump

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Först ville regeringen sänka reduktionsplikten. Nu backar man och vill höja den. SVT:s reporter Johan Zachrisson Winberg förklarar regeringens svängning och om det påverkar din plånbok. Foto: SVT / Anders Wiklund, TT

SVT reder ut: Det innebär en ökad reduktionsplikt för din plånbok

Uppdaterad
Publicerad

Sänkningen av reduktionsplikten förra året var ett av Tidöpartiernas viktigaste vallöften – men nu svänger regeringen.

Vad innebär en höjning av reduktionsplikten för bilförare och varför har regeringen ångrat sig? SVT:s reporter reder ut tre frågor om reduktionsplikten.

Regeringen har beslutat att höja reduktionsplikten. Det bekräftar energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) under en presskonferens på tisdagen.

1 januari sänktes reduktionsplikten till 6 procent för både diesel och bensin, vilket var en kraftig minskning från nivån på 30,5 procent som rådde för diesel. Skillnaden för bensin var mindre, en minskning från 7,8 procent. Sänkningen var ett av Tidöpartiernas viktigaste vallöften.

I årets budgetförhandling har Tidöpartierna enats om att höja reduktionsplikten igen.

I videon reder SVT:s reporter Johan Zachrisson Winberg ut hur regeringens svängning påverkar din plånbok.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.