Moderaternas Anders Borg och Socialdemokraternas Magdalena Andersson drabbar samman i kvällens stora ekonomidebatt i SVT. – Skatterna är väldigt avgörande, säger SVT:s kommentator Peter Rawet. Foto: SVT/TT

SVT:s kommentator: Visa hur ni skiljer er åt

Uppdaterad
Publicerad

I kvällens valdebatt vill SVT:s ekonomikommentator Peter Rawet se hur partierna skiljer sig åt, det måste bli tydligare enligt honom.

– Det har de faktiskt haft svårt att visa, ledarpartierna Socialdemokraterna och Moderaterna, säger Rawet som kommer att livekommentera debatten på svt.se.

På förhand har det talats om att pensioner och skatter blir bland ämnena som kommer att debatteras. Det är två ämnen som är högaktuella enligt Peter Rawet.

– Jag tycker man ska försöka pressa på det här med skatterna som är väldigt avgörande. Vi har en socialdemokratiskt ledd opposition som kritiserar skattesänkningarna men som ändå inte vill ta tillbaka dem.

Ekonomidebatten

– Och vi har en moderatledd regering som efter skattesänkningar nu har satt klackarna i marken och att skattesänkningar är fel. Jag tycker man måste reda ut det, det där är taktik.

Det ska tittarna tänka på

När det handlar om pensionerna säger Rawet att det svenska pensionssystemet är utsett till världens bästa eftersom det går runt ekonomiskt.

– Vackert så för statskassan men det innebär också att det är uselt i fickan när du väl går i pension. Just nu är det något folk börjar uppleva. Ska vi ha det så?

Vad ska tittarna tänka på i debatten?

– Det handlar om detaljer, vem är bäst för pensionärer, för företagen, för barnfamiljer och så vidare.

– Då kan man som tittare tänka vad är bäst för mig, det är enligt mig kortsiktigt, eller så tänker man på vad som blir bäst för samhället.

Fakta: De deltar i ekonomidebatten

Ulla Andersson (V), ekonomisk-politisk talesperson

Har suttit i riksdagen 2006. Var innan dess kommunalråd i Gävle kommun. Är även partiets vice ordförande. Ställde upp som kandidat till partiledare 2011 men drog tillbaka sin kandidatur när kongressen 2012 röstade ner förslaget om delat partiledarskap. Född 1963.

Magdalena Andersson (S), ekonomisk-politisk talesperson

Utsågs av Stefan Löfven till ekonomisk-politisk talesperson i februari 2012. Har tidigare arbetat som överdirektör på Skatteverket. Har doktorerat i nationalekonomi och studerat vid Harvard University i USA. Född 1967.

Per Bolund (MP), ekonomisk-politisk talesperson

Valdes till riksdagsledamot 2006, men förlorade den 2010. I september 2011 fick han åter en plats i riksdagen då Maria Wetterstrand avgick. Är även partiets arbetsmarknadspolitiska talesperson. Född 1971.

Oscar Sjöstedt (SD), ekonomisk-politisk talesperson

Ersatte Sven-Olof Sällström som ekonomisk-politisk talesperson i april. Arbetar som tjänsteman på Sverigedemokraternas riksdagskansli. Kandiderar till riksdagen. Född 1981.

Martin Ådahl (C), chefsekonom

Har varit Centerpartiets chefsekonom sedan 2012. Innan dess arbetade han bland annat som VD för den gröna tankesmedjan Fores och var en av grundarna till tidningen Fokus. Född 1969.

Anders Sellström (KD), ekonomisk-politisk talesperson

Riksdagsledamot sedan 2010. Har arbetat som heltidspolitiker sedan 1998. Hamnade i blåsväder i våras efter att ha delat en video på Facebook som enligt kritikerna var sexistisk. Bror till bostadsminister Stefan Attefall. Född 1964.

Carl B Hamilton (FP), talesperson för ekonomi- och energipolitik

Har varit riksdagsledamot av och till sedan 1991. Har innan dess arbetat bland annat som chefsekonom på Svenska Handelsbanken och som professor vid Stockholms universitet. Har på årets riksdagslista halkat ner till plats nio på partiets valsedel i Stockholms stad och län och riskerar därmed att åka i nästa val. Född 1946.

Anders Borg (M), finansminister

Valdes till finansminister 2006. Arbetade innan dess inom banksektorn. Har studerat nationalekonomi men inte tagit ut någon akademisk examen. Sitter inte i riksdagen och kandiderar inte heller i årets val. Född 1968.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomidebatten

Mer i ämnet