SVT:s Pontus Mattsson har följt SD nära under många år. Foto: Stina Stjernkvist/TT/SVT

SVT:s Pontus Mattsson om inspelningarna inom Sverigedemokraterna: ”Det är i en helt annan liga”

Uppdaterad
Publicerad

På senare år har flera händelser inom Sverigedemokraterna nått media efter att samtal och filmer spelats in i hemlighet. SVT:s politikreporter Pontus Mattsson, som under många år följt partiet på nära håll, menar att fenomenet med hemliga inspelningar är betydligt vanligare inom SD än i andra partier.

– Det är i en helt annan liga, säger han.

På måndagen publicerade Expressen delar av inspelade samtal mellan en SD-kvinna och Kristina Winberg, där den förstnämnda vittnar om ett ofredande från SD:s toppkandidat i EU-valet, Peter Lundgren.

Det är inte första gången som inspelat material inifrån partiet når offentlighetens ljus.

Aftonbladet kunde i höstas via en hemlig inspelning avslöja hur den tidigare SD-riksdagsledamoten Stefan Jakobsson uttryckt att han vill ”plocka bort” utvalda tjänstemän i regeringskansliet, som han menar motarbetar partiet.

Och drygt en månad senare avslöjade Expressen hur en annan SD-riksdagsledamot, Mikael Strandman, i ett bandat samtal beskrev en partikollega som en ”psykopat” och ”helt rabiat”.

Även den så kallade ”järnrörsskandalen” byggde på inspelat material, dock utan att det filmades i smyg.

Har förekommit i andra partier

SVT:s Pontus Mattsson har följt Sverigedemokraterna under stora delar av sitt arbetsliv. Han menar att beteendet särskiljer SD från andra partier, men att det inte är helt unikt. 

– Det har förekommit även i andra partier att det skett dolda inspelningar men i den grad som det varit inom Sverigedemokraterna är det absolut inte, säger han.

Att politiker baktalar varandra är inte heller något nytt, säger Pontus Mattsson.

– Men att det blir så raffinerat och i den omfattning som det varit inom SD under de senaste tio åren, det är väldigt ovanligt.

”Finns en misstro mot överhet”

En förklaring till att det sker oftare inom Sverigedemokraterna än inom andra svenska partier kan vara att det är ett ”anti-elitistiskt” och ett förhållandevis nytt parti där många inte gillar ”den sittande makten”.

– Den sittande makten kan vara partiledningen på riksnivå, eller lokala partistyrelsen, eller ordföranden i lokala gruppen. Då är man misstänksam mot den som betraktas som maktperson, och agerar på ett sätt som inte är lika vanligt i andra partier, säger han.

Ett återkommande mönster när det gäller inspelningarna är att det i många fall gått en viss tid från det att inspelningarna har gjorts till dess att de blivit offentliga.

–Vare sig det gäller den som presenterar det till offentligheten eller den som delger medierna så har ju den personen sannolikt haft sakerna under en tid och väljer att presentera när det är lämpligt för dem själva, säger Pontus Mattsson.

SVT Nyheter har sökt Sverigedemokraterna för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.