Han är inte förvånad över att så många som var tredje väljare fortfarande är osäker över var de ska lägga sin röst på söndag. Martin Karlsson, docent i statsvetenskap vid Örebro universitet, tror det finns flera bakomliggande faktorer till att många bestämmer sig sent.
– En viktig sak är att vi blivit mycket mindre lojala till de politiska partiena. Vi känner i lägre utsträckning en stark identifikation med något specifikt parti och det gör att vi blir rörligare.
Fler partier att välja mellan
En faktor som också spelar in tror Martin Karlsson är att det finns fler partier att välja mellan och en större konkurrens om väljarna.
Att kampen om de osäkra väljarna pågår ända in på valdagen håller även väljarna osäkra, menar Martin Karlsson.
– Valrörelserna har blivit mer intensiva och de har också varit intensiva längre in och närmare valet. Flera partier har kommit med sina valmanifest med mindre än två veckor kvar till valdagen och det skulle inte vara tänkbart för kanske 10-20 år sedan.
Vad får folk väljarna att bestämma sig vad de ska rösta på?
– Framgångsrika utspel eller politiska skandaler är sådant som kan påverka väljarna in i det sista. Det finns exempel på det, bland annat valstugereportaget 2002.