Jimmie Åkesson framför en vepa med SD-logotyper

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför ökar inte stödet för regeringen? Och varför backar SD? I videon analyserar Verians Per Söderpalm mätningens resultat. Foto: Jessica Gow/TT

SVT/Verian: SD:s uppgång i opinionen bruten

Uppdaterad
Publicerad

Ljusglimtar i svensk ekonomi, turkiskt Nato-ja och franskt presidentbesök har inte gett någon utdelning i opinionen för regeringen. I den senaste väljarbarometern från SVT/Verian är förändringarna små – men värt att notera är att SD:s uppgång i opinionen är bruten.

Det råder stiltje i opinionen enligt den senaste väljarbarometern från SVT/Verian. Det finns inte några statistiskt säkerställda förändringar för något enskilt parti jämfört med januari månad och inte heller för de olika blocken.

Tidöpartierna får sammanlagt 45,9 procent av väljarstödet medan oppositionen hamnar på 52,2 procent. Jämfört med föregående mätning innebär det att gapet mellan blocken ökar något igen.

Mätperiod: 22 januari till 4 februari 2024. Jämfört med föregående mätning är inga förändringar statistiskt säkerställda. Foto: SVT grafik

Utebliven utdelning för regeringen

Per Söderpalm, opinionsansvarig på Verian, tycker att resultatet inte är självklart med tanke på nyhetsagendan under perioden.

– Det är inte ovanligt att partier som är i regeringsställning kan dra nytta av goda nyheter i frågor som är statsbärande, säger han och nämner Turkiets godkännande av Sverige som Natomedlem, ljusare utsikter för svensk ekonomi och president Emmanuel Macrons Sverigebesök.

SD:s uppgång bruten

För tredje månaden i rad noterar S ett stöd på knappt 36 procent, medan Moderaterna ligger kvar på ett stöd på mellan 17 och 18 procent.

Efter en längre tids uppgång i opinionen tappar samtidigt Sverigedemokraterna stöd. Från 22,5 procent i januari till 21,4 procent i februari.

– En tänkbar förklaring till avmattningen är att det i början av året har varit fokus på försvar och utrikespolitik snarare än lag och ordning och invandring, säger Per Söderpalm.

Så görs Verians väljarbarometer

Verians väljarbarometer baseras på cirka 3000 genomförda intervjuer från SIFO panelen – en panel som rekryteras via slumpmässiga riksrepresentativa urval. Panelen består av ungefär 85 000 personer. Urvalet sker i åldrarna 18-84 år. Undersökningen kompletteras med telefonintervjuer med personer i åldrarna 85 år och uppåt.

Frågan som ställs är: Vilket parti skulle du rösta på om det vore val till riksdagen i dag. Deltagarfrekvensen i väljarbarometern ligger kring 40%. De svarande kontrolleras så att antalet svarande är representativa i olika demografiska grupper som kön, ålder, region, utbildning samt partisympati i föregående val.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.