Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon kan ni se en av de centrala intervjuerna i åtalet, som gjordes av SVT:s ekonomireporter Kristina Lagerström i oktober 2018. Foto: SVT

Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen om svindleridomen: ”Obegriplig”

Publicerad

Den tidigare Swedbankchefen Birgitte Bonnesen dömdes till 15 månaders fängelse för grovt svindleri.

I över fem år har hon vägrat att svara på frågor från media – men nu har hon intervjuats av Dagens Juridik.

– Jag accepterar inte att bli dömd för något jag inte har gjort, säger hon till tidningen.

Det var för uttalanden i media Birgitte Bonnesen gjorde efter Uppdrag Gransknings och SVT Nyheters avslöjanden som hon för två veckor sedan dömdes till fängelse i ett år och tre månader av Svea Hovrätt.

– Jag var djupt chockad, jag var förkrossad och helt oförstående. Fast min advokat förklarade det gång på gång förstod jag inte att jag hade dömts till fängelse. Jag trodde att jag hade fått 800 kronor i böter, säger hon till Dagens Juridik.

Swedbank och penningtvätten

Rättsfallet handlar om en rad uttalanden som Bonnessen fälldes för under åren 2018-2019, då hon var vd för Swedbank. Målet har handlat om huruvida Bonnesen mörkade vad hon och bankledningen visste om den misstänkta penningtvätten i Swedbank

Hovrätten slår fast att Bonnesen ”lämnade vilseledande uppgifter” när hon intervjuades av Svenska Dagbladet och TT i samband med att Swedbank släppte sin tredje kvartalsrapport 2018.

Swedbanks före detta vd: ”Jag var förkrossad och helt oförstående”

Själv beskriver hon domen som ”obegriplig” och vill betona att hon blev friad i tingsrätten.

Bonnesen åtalades i Stockholms tingsrätt för grovt svindleri alternativt grov marknadsmanipulation. Hon åtalades också för röjande av insiderinformation för att hon ska ha berättat för stora aktieägare att SVT:s Uppdrag Granskning hade ett stort avslöjande på gång, men friades där på samtliga punkter.

I hovrätten dömdes hon för grovt svindleri men friades från åtalet i övriga delar.

– Hovrättens fällande dom mot mig är lika obegriplig idag som den var den 10 september. Jag accepterar inte att bli dömd för något jag inte har gjort och kommer att göra allt som står i min makt för att få domen undanröjd, säger hon.

Dagens Juridiks reporter frågade Bonnesen om det fanns något som hon ångrar från perioden.

– Du frågar mig om det är något jag ångrar. Det är lätt att tycka med facit i hand, många har gjort det och jag vill inte bidra till det. Dock är det klar att jag reflekterar, men jag vill hålla mina reflektioner för mig själv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedbank och penningtvätten

Mer i ämnet