Joacim Olsson, vd aktiespararna, om domen mot Swedbanks förre vd Birgitte Bonnesen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Förvånande, men jag välkomnar domen” – Hör Aktiespararnas vd Joacim Olsson om domen mot Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen. Foto: SVT/Janerik Henriksson/TT

Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen döms till fängelse i ett år och tre månader för grovt svindleri

Uppdaterad
Publicerad

Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen döms för grovt svindleri till fängelse i ett år och tre månader efter Uppdrag Gransknings och SVT Nyheters avslöjanden. Det meddelade Svea hovrätt på tisdagen.

– Det här är en av de största näringslivsskandaler vi haft i modern tid, säger Aktiespararnas vd Joacim Olsson.

Rättsfallet handlar om en rad uttalanden som Bonnesen fällde under åren 2018-2019, då hon var vd för Swedbank.

Målet har handlat om huruvida Birgitte Bonnesen mörkade vad hon och bankledningen visste om den misstänkta penningtvätten i Swedbank, som Uppdrag Granskning och SVT Nyheter avslöjade i början på 2019.

Swedbank och penningtvätten

Friades i tingsrätten

Hon åtalades i Stockholms tingsrätt för grovt svindleri alternativt grov marknadsmanipulation. Hon åtalades också för röjande av insiderinformation för att hon ska ha berättat för stora aktieägare att SVT:s Uppdrag Granskning hade ett stort avslöjande på gång.

Tingsrätten friade henne från samtliga misstankar i januari förra året. De menade att uttalandena inte var tillräckligt konkreta för att vara brottsliga.

Döms i hovrätten

Domen överklagades och idag meddelade Svea hovrätt att Birgitte Bonnesen har gjort sig skyldig till grovt svindleri och dömer henne till fängelse i ett år och tre månader. Hon frikänns från åtalet i övriga delar.

Hovrätten slår fast att Bonnesen ”lämnade vilseledande uppgifter” när hon intervjuades av Svenska Dagbladet och TT i samband med att Swedbank släppte sin tredje kvartalsrapport 2018.

”Uppgifterna förmedlade det vilseledande budskapet att det inte fanns några misstänkta penningtvättskopplingar till en annan banks verksamhet i Estland”, skriver Svea hovrätt i ett pressmeddelande.

Se hela intervjun med Birgitte Bonnesen från 2018 som blev ett av de centrala bevisen i åtalet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedbank och penningtvätten

Mer i ämnet