Den friande domen mot Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen överklagas nu till hovrätten. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Åklagaren överklagar friande dom mot tidigare Swedbank-vd

Uppdaterad
Publicerad

Tingsrätten friade den tidigare Swedbank-vd:n Birgitte Bonnesen på samtliga punkter. Nu överklagar åklagaren domen till Svea hovrätt – och yrkar att Bonnesen ska dömas på alla punkter.

– Efter att noga ha gått igenom tingsrättens dom kan vi konstatera att vi inte delar tingsrättens bedömningar och slutsatser, säger Thomas Langrot, chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten, i ett pressmeddelande.

Under rättegången i Stockholms tingsrätt yrkade åklagarsidan att Bonnesen skulle dömas till två års fängelse. Hon anklagades för grovt svindleri alternativt grov marknadsmanipulation, samt för röjande av insiderinformation.

Rättsfallet handlar om en rad uttalanden som Bonnesen fällde under åren 2018-2019, då hon var vd för Swedbank. Enligt åklagaren var de vilseledande för marknaden, men tingsrätten menade att uttalandena inte var tillräckligt konkreta för att vara brottsliga.

Hör om varför tingsrätten friade Bonnesen i klippet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör tingsrättens dom mot Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.