Sydafrikas president Cyril Ramaphosa väljer att inte avgå

Uppdaterad
Publicerad

Det har blåst ordentligt kring Sydafrikas president den senaste tiden, efter att han anklagats för korruption i en rapport. Men Cyril Ramaphosa avgår inte, trots risk för att bli ställd inför riksrätt.

– Det vi nu ser utspela sig inför öppen ridå är en maktkamp inom ANC, säger SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås.

Beskedet kom från presidentens talesperson på lördagskvällen. Efter att ledningen för det styrande partiet ANC, som Cyril Ramaphosa tillhör, suttit i krismöte för att diskutera korruptionsanklagelserna.

”President Ramaphosa avgår inte på grund av en bristfällig rapport”, meddelar talespersonen Vincent Magwenya i ett sms, med hänvisning till en kommittérapport om utredningen, rapporterar bland andra nyhetsbyrån AP.

Korruptionsanklagelser

Bakgrunden till skandalen är ett fall som rör en stöld av flera miljoner dollar som gömts i en skinnsoffa i ett hus som tillhör presidenten. Ramaphosa själv menar att pengarna ska ha varit betalning för bufflar som han sålt, men stölden polisanmäldes aldrig.

– Därför väcks naturligtvis en mängd olika frågor. Folk frågar sig: är det här korruption? säger Johan Ripås.

En fristående utredning fann att presidenten kan ha begått ”allvarliga överträdelser” av grundlagen och landets korruptionslagar, vilket kan leda till att han ställs inför riksrätt.

Delade meningar

Bland befolkningen går åsikterna isär.

– Han måste fortsätta eftersom han är en bra ledare vad mig beträffar. Han tar in investerare i landet, vilket skapar jobb, säger 69-årige Pule Galeboe i Soweto till nyhetsbyrån AP.

– Jag tror att han har gjort sitt bästa, säger 18-åriga Melva Maphaha, som menar att det som sker på Ramaphosas boskapsfarm Phala Phala och hans presidentskap är två skilda saker.

Men 25-åriga Linda Mogoje, en arbetslös Soweto-invånare, tycker inte att han har tillfört något av värde under sin tid vid makten.

– För mig har han inte medfört någon förändring, säger hon till AP.

När Cyril Ramaphosa tillträdde fick han ansvaret att leda ANC för att rensa upp efter omfattande korruptionsanklagelser mot bland andra förre presidenten Jacob Zuma. På måndag ska partiet hålla ett nytt krismöte om hans framtid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.