Klimatkorrespondent Erika Bjerström lämnar SVT och blir frilansare. Foto: Marco Nilsson/SVT

Tack Erika Bjerström – vi fortsätter granska klimatfrågan

Publicerad

SVT Nyheters klimatkorrespondent Erika Bjerström slutar på SVT. Hon har med stor yrkesskicklighet och kunskap lyft SVT:s klimatjournalistik. Nu fortsätter vi bryta ny mark inom klimatjournalistiken, skriver Karin Ekman, ansvarig utgivare på SVT Nyheter.

Den globala klimatkrisen är för all överskådlig tid ett av SVT Nyheters viktigaste bevakningsområden. Vår publik är djupt engagerad i klimatrelaterade frågor som påverkar våra levnadsförutsättningar, hela ekosystem och politiska beslut på alla nivåer.

De senaste fem åren har Erika Bjerström varit SVT:s klimatkorrespondent. Med sin stora yrkesskicklighet som journalist och djupa kunskaper inom området har hon lyft och utvecklat SVT:s klimatjournalistik. Tillsammans med SVT:s prisbelönta fotografer har Erika Bjerström gjort en rad ögonöppnande reportage i klimatkrisens spår, från världens alla hörn.

Nyhetsbloggen

Nu väljer Erika Bjerström att lämna SVT för ett friare journalistiskt yrkesliv, och vi är många som vill säga: Tack Erika! Som klimatkorrespondent har du varit en pionjär, och en trygg klippa i tidigare roller, bla som USA-korrespondent och redaktör för Agenda.

SVT Nyheter kommer att fortsätta bryta ny mark inom klimatjournalistiken. Och idag behöver den fungera som ett prisma, i vilket allt hänger ihop och skildras: ekonomin, politiken, sociala frågor. Vi ser hur intresset för den här typen av fördjupad kunskap ökar hos vår publik. Därför kommer vi nu att lägga ännu större kraft vid en granskande journalistik som riktar sökarljuset mot företag, myndigheter, organisationer, forskningen, miljörörelsen och politiken. Hela tiden med vår publiks viktigaste frågor i fokus. När Sverige och resten av världen försöker ställa om ska SVT Nyheter vara publikens ögon och öron på plats.

Rollen som klimatkorrespondent återbesätts inte, snarare ömsar den skinn. Det senaste året har SVT Nyheter framgångsrikt utvecklat vår granskande journalistik med bäring på avgörande händelser i samhället. När gängkriminaliteten intensifierades byggde vi upp en förstärkt krimdesk, som utnyttjade hela SVT Nyheters expertis och kraft i att bevaka våldsvågen och dess konsekvenser. Det är ett snabbfotat sätt att möta vår publiks behov, som vi har med oss när vi utvecklar klimatjournalistiken.

I SVT Nyheters klimatrelaterade journalistik kommer fler av våra högspecialiserade reportrar, redaktörer och fotografer att involveras; i nya typer av samarbeten och med närvaro i hela Sverige och stora delar av världen. Ett aktuellt exempel på den här typen av fördjupande klimatjournalistik är vår skickliga Göteborgsredaktions granskning i juni av klädföretaget Gina Tricots greenwashing. I höst planerar vi en omfattande satsning med verifieringstema, i vilken de klimatrelaterade perspektiven kommer att vara viktiga. Bland annat kommer vi att granska hur platser av stor betydelse i Sverige och världen stöps om i takt med klimatförändringarna, och skildra vad de förändringarna innebär – på en rad olika sätt.

Och på längre sikt är det inte omöjligt att Erika Bjerström dyker upp i rutan igen. Just nu tittar SVT:s dokumentärredaktion på möjligheten att, tillsammans med bla henne, förverkliga ett journalistiskt projekt om klimat och Östersjön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet