Foto: TT

Tågkonflikten: Parterna möter medlare under eftermiddagen

Uppdaterad
Publicerad

Parterna i den just nu pågående tågkonflikten har inte närmat sig varandra under helgen. Men under eftermiddagen kommer separata möten att hållas mellan medlare och parterna.

I torsdags kom medlarna i tågkonflikten med ett bud som arbetsgivarorganisationen Almega tackade ja till medan fackförbundet Seko avvisade budet. Sedan dess har inget hänt i förhandlingen.

Under eftermiddagen i dag kommer dock facket och arbetsgivarna att sätta sig ner med medlarna, vid separata bord, för att stämma av läget i den nu pågående konflikten.

Tågstrejk i Sydsverige

–Vi kommer sätta oss ner med medlarna klockan 14.00 för en avstämning, annars har inget nytt hänt, säger Jonas Pettersson, kommunikationschef på Seko.

Han berättar att strejken kommer att utvidgas i morgon om ingen enighet då uppnåtts.

Kustpilen näst på tur

–Då kommer samtliga avgångar med Kustpilen att ställas in, säger Pettersson.

Näst på tur efter den planerade strejkutvidgningen på sträckorna Kalmar-Linköping och Linköping-Västervik står sedan pendeltågstrafiken inom Storstockholms Lokaltrafik.

–Den utvidgningen kommer i så fall att ske natten mot midsommarafton.

”Dystert läge”

David Wästberg, presschef på arbetsgivarorganisationen Almega beskriver läget som dystert.

– Vi ska träffa medlarna efter lunch och hoppas kunna komma framåt i förhandlingen.

Samtidigt säger han att parterna i nuläget står långt ifrån varandra.

–Men ingen sådan här konflikt har ju inte lösts. Frågan är bara när vi kommer att enas, säger Wästberg.

Konflikten kan fördjupas

Samtidigt har sex LO-förbund, uppmanade av Seko, varslat om sympatiåtgärder i form av lokala arbetsblockader. Och fler är att vänta. Enligt Christer Thörnqvist, docent i arbetsvetenskap på högskolan i Skövde, kan sympatiåtgärderna komma att både förlänga och fördjupa tågkonflikten.

–Ju fler andra förbund som tar till stridsåtgärder, desto svårare blir det för Seko att mildra sina krav. Ju mer krav förbundet släpper, desto större är risken för att stämplas som svikare, säger han till TT.

–De andra förbunden kan dra slutsatsen att man har strejkat för ingenting.

”Mer ideologi än förmåner”

Christer Thörnqvist säger att det är sällan en strejk varar så här länge.

–Men konflikten handlar mer om ideologi än förmåner. Facket kämpar för sina medlemmars anställningsskydd och trygghet, arbetsgivarna för sin ovillkorliga ledningsrätt. Då är det svårt att mötas på halva vägen, säger Thörnqvist till TT.

Han gissar att ett nytt medlingsbud dröjer till senare i veckan men att konflikten löses före midsommarafton.

–Det är en risk att allmänhetens sympatier för de strejkande svalnar om konflikten blir för omfattande och utdragen, säger Christer Thörnqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tågstrejk i Sydsverige

Mer i ämnet