Talmannen ger M-ledaren Ulf Kristersson sonderingsuppdraget

Uppdaterad
Publicerad

Det blir Moderaternas partiledare Ulf Kristersson som får talmannens uppdrag att försöka hitta stöd för en ny regering.

– Partierna måste nu bestämma sig för vilken väg framåt de vill se för Sverige och den här regeringsbildningen, säger talman Andreas Norlén på en pressträff.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson får tre dagar på sig att försöka finna stöd för en regering och ska därefter rapportera till talmannen på fredag.

Han kan därefter begära förlängd tid eller slutrapportera. Om Kristersson har ett regeringsunderlag som skulle kunna tolereras av riksdagens kammare är talmannen redo att agera snabbt.

– Min ambition är att riksdagen ska kunna rösta om en statsministerkandidat nästa vecka, säger Andreas Norlén på en pressträff.

Vill markera tempo

Talmannen har under tisdagen suttit i möte med partiledarna för att bilda sig en uppfattning om vägen framåt.

Regeringsbildningen efter valet 2018 tog 134 dagar, men talmannen understryker att han inte kommer att låta den här processen bli lika långdragen.

– Det är viktigt att markera tempo i processen, partierna måste nu bestämma sig för vilken väg framåt de vill se för Sverige och den här regeringsbildningen, säger Norlén.

Han har fyra försök på sig att finna en statsministerkandidat som kan få tillräckligt med stöd i riksdagen, annars måste ett extraval utlysas som ska äga rum inom tre månader.

– Jag skulle vilja säga att vi kommer att ha en statsministeromröstning i veckan tills den här processen är slut, säger Norlén.

Kristersson vill se ny regering

SVT har sökt Moderaternas partiledare Ulf Kristersson för en kommentar, men hans pressekreterare hänvisar till ett inlägg som publicerats på Facebook och Instagram.

Där skriver Kristersson att han är redo att ta ansvar och att han under de kommande dagarna kommer att fokusera på att samtala med de andra partierna som också vill se ett maktskifte.

”En ny regering måste bli en verklig omstartsregering, och den måste kunna samla, inte fortsätta splittra. Den måste prioritera några få, riktigt viktiga frågor det kommande året, och plöja marken för långsiktiga reformer under 2030-talet. Den måste självklart respektera alla riksdagens partier och kunna prata och förhandla med alla”, skriver han i inlägget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.