Quinoa har blivit en av de populäraste hälsoprodukterna i väst. Men för de bönder i Boliva som odlar quinoa orsakar den starka efterfrågan problem.
I matkretsar spanas nu efter vad som ska bli nästa stora grej bland hälsomedvetna ”foodies” och det etiopiska sädesslaget teff spås nu bli quinoans efterträdare – rik på kalcium, järn och protein och likt quinoa glutenfri.
2013 annonserade den etiopiska regeringen planer att fördubbla produktionen till 2015 och redan i dag odlas grödan av 6,3 miljoner bönder i landet.
”Nyttigast bland jordens gryn”
Ett annat näringsrikt gryn som också växer i popularitet är fonio. Detta torkmotsåndiga västafrikanska sädesslag har beskrivits som ”det nyttigaste bland alla jordens gryn” och håller därför nu på att leta sig in på västerländska hälsokostbutikshyllor.
Att fonio är packat med aminosyror men fattigt på socker sägs göra det extra lämpligt för diabetiker.
Rapporter om utsmugglad maca
Självklart är aptiten på supermat inte enbart ett västerländskt fenomen. Det asiatiska suget efter den sydamerikanska rotfrukten maca rapporteras ha lett till att macaodlare i Peru fått besök av kineser med ”resväskor fulla med pengar” som olagligen har smugglat ut så mycket som 80 procent av skörden.
Roten, som uppges kunna säljas för så mycket som 1600 dollar per kilo i Kina, har ett rykte om sig att öka både uthållighet och fruktbarhet hos den som äter den.
Bär, tång och träd
Andra superprodukter som lyfts fram av olika internationella medier är exempelvis frukten camu camu – sprängfylld med c-vitamin, bladen från moringaträdet som bland annat innehåller kalium och de A-vitamin och de fiber-, mineral- och antioxidantpackade acai-bären.
Dessutom är brunalgen kelp, den pulveriserade micro-algen chlorella och ”den mexikanska sötpotatisen” jicama födoämnen som sägs göra underverk för såväl rynkbekämpning som för immunförsvaret.