Tegmark Wisell: ”Testningen är inte ekonomiskt försvarbar”

Uppdaterad
Publicerad

Från och med den 9 februari uppmanas inte allmänheten att testa sig vid symptom på covid-19. Det är för dyrt i förhållande mot vad det ger, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Det skulle innebära en halv miljard i veckan för testningen, säger Karin Tegmark Wisell i SVT:s Agenda.

Flera länder väljer nu att häva restriktionerna och på onsdag är det Sveriges tur. Här väljer man även att trappa ner på testningen av personer med symptom.

– Vi har kommit till en punkt där kostnaden och relevansen för testningen inte längre är försvarbar, säger Karin Tegmark Wisell, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, i SVT:s Agenda.

PCR-testning av viruset har hittills kostat staten mer än 21,5 miljarder kronor. För tillfället är smittspridningen så pass stor att hälften av de som testar sig har covid-19.

– Ska vi ha omfattande testning anpassad efter alla som har covid-19 skulle det innebära en halv miljard kronor i veckan och två miljarder i månaden, säger Karin Tegmark Wisell.

Fortsatt testning i Norge och Danmark

I Norge och Danmark ligger rekommendationen för testning för allmänheten kvar, trots att man likt Sverige nu väljer att lätta på restriktionerna.

– Alla som får symtom ska testa sig och vi rekommenderar fortsatt isolering när man har symtom och testat positivt, men det är rekommendationer och inte en restriktion, säger Sören Broström, direktör Sundhedsstyrelsen.

I Norge fortsätter man testa främst för att undvika att folk ska behöva sitta i karantän.

– Det är testning man gör vid symtom, och det fortsätter vi med. Men det lutar mot att man kan ta bort testning och karantän helt, säger Frode Forland, smittskyddsdirektör Folkehelsoinstituttet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.