Tegnell: Ökad spridning i landet – hockeylag sticker ut

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen höll myndigheterna sin 100:e presskonferens om coronaläget sedan pandemin började. Smittan fortsätter att öka i samhället, enligt Anders Tegnell, statsepidemiolog.

– Det är framförallt de yngre åldersgrupperna som går upp, trenden fortsätter, säger han.

5 883 personer har i dagsläget dött med covid-19 i Sverige. Det dagliga inrapporterade antalet är fortsatt lågt. Detsamma gäller antalet intensivvårdade. Totalt 23 patienter iva-vårdas just nu i landet.

Samtidigt verkar smittspridningen öka i Europa, enligt Anders Tegnell.

Coronapandemin

– Vi har en fortsatt försämring i flera länder. I Sverige har vi sett en liknande utveckling, men inte lika snabb och drastisk. Den här veckan verkar smittspridningen inte ha accelererat igen, säger han.

Uppåt i Stockholm

Ökningen har inte påverkat antalet intensivvårdade eller antalet avlidna per vecka.

– Vissa regioner sticker ut, till exempel Skåne som har fler fall igen. Stockholm har haft en tydlig ökning de senaste veckorna och ligger nu på ganska höga nivåer. Det är en rejäl uppgång som verkar vara spridd ute i samhället och inte fokuserad på en speciell plats, säger Anders Tegnell.

– Även Uppsala och Uppland har drabbats av en uppgång.

Hockeylag pekas ut

Folkhälsomyndigheten har undersökt vad som kan ligga bakom ökningen i landet och kommit fram till fyra möjliga orsaker. Både i Sverige, Finland och Norge så ökar smittan bland idrottsutövare.

Hockeylag sticker ut, men det finns inget som tyder på att personerna smittats ute på isen, utan snarare inom laget, enligt Anders Tegnell.

– Vi har en dialog med Riksidrottsförbundet om vad som gjort att just hockeyn drabbats, säger han.

Övriga områden där smittan ökar är på studentfester, arbetsplatser och privata fester.

– När man samlas många personer i trånga utrymmen så finns det risker. Utbrotten kan leda till en ökad spridning ute i samhället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet