Folkhälsomyndighetens och Anders Tegnells budskap var tydligt redan tidigt under coronakrisen: Sveriges äldre skulle skyddas.
Trots det har smittan slagit hårt mot landets äldreboenden och en stor andel av Sveriges registrerade dödsfall har skett inom äldreomsorgen. I SR:s ”Söndagsintervjun” kommenterar statsepidemiologen situationen, som han menar belyser flera svagheter i samhället.
– Det är en fruktansvärd situation som vi har hamnat i som verkligen utmanar många delar av samhället, säger Anders Tegnell.
– Jag tänker på den äldrevård där mycket av detta har hänt. Äldrevården i Sverige har diskuterats under många år och man har pekat på svagheter i kvaliteten. Men jag tror inte att någon hade kunnat förstå hur fruktansvärt uppenbar den skulle bli, fortsätter han.
Tror inte på nedstängning
Den svenska coronastrategin har fått hård kritik, bland annat av tidigare statsepidemiologen Annika Linde. I en intervju med DN säger hon att Sverige borde ha stängt ned samhället tillfälligt för att på så sätt dämpa smittspridningen inom äldrevården.
Men Anders Tegnell tror inte att en sådan åtgärd hade stoppat smittan från att ta sig in i korridorerna på landets äldreboenden.
– Hur skulle man ha kunnat utvecklat äldrevården på några veckor? Det är ett problem som vi har kvar från äldrereformen. Jag är väldigt tveksam till att vi hade kunnat göra så väldigt mycket mer för den väldigt komplicerade verksamheten, säger han och fortsätter:
– Det är väldigt vanligt att man kommer med den kritiken, att hade vi stängt ner så hade vi kunnat göra så mycket innan. Men när jag ställer frågan: ”Exakt vad hade vi kunnat göra som hade förändrat så mycket?” så får jag inte så många svar.
”Kan se förbättringar”
Att Sveriges dödstal sticker ut i jämförelse med övriga nordiska grannländer, kallar Tegnell för en ”extremt beklagansvärd situation”. Samtidigt har han hopp om att smittan inte kommer drabba övriga delar av landet med samma styrka som i Stockholm.
– Nu jobbar alla väldigt mycket med att försöka förbättra situationen – sent, det kan jag givetvis hålla med om. Men att vi kan se förbättringar redan visar att det finns rätt mycket att göra för att den här situationen inte ska upprepas utanför Stockholm.